Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Deputatul Vasile Bolea, nedumerit de cerințele opoziției în privința Codului Electoral  

© Sputnik / Miroslav RotariЗаседание Парламента
Заседание Парламента - Sputnik Moldova
Abonare
Deputatul socialist Vasile Bolea, șef al comisiei parlamentare juridice, a făcut o serie de precizări referitoare la contextul în care proiectul de modificare a Codului Electoral a fost transmis Comisiei de la Veneția.

CHIȘINĂU, 21 aug - Sputnik. Președintele Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități, Vasile Bolea, deputat socialist (PSRM), a susținut astăzi un briefing pentru a face o serie de precizări referitoare la contextul în care un proiect de lege ce vizează modificări la Codul Electoral a fost transmis pentru expertiză Comisiei de la Veneția.

ЦИК CEC - Sputnik Moldova
Societate
Decizia CEC: Când începe campania electorală pentru alegerile prezidențiale

Precizăm că, la examinarea în prima lectură, în iulie, deputații din opoziție au criticat proiectul. Din acest motiv, deputații majoritari au decis să amâne aprobarea în lectura a doua, pentru a-i consulta pe experțiii Comisiei de la Veneția.

Vasile Bolea a subliniat că proiectul a fost elaborat de Comisia Electorală Centrală (CEC), dar întrucât această instituție nu are drept de inițiativă legislativă, a fost înregistrat în Parlament de socialiști.

Vasile Bolea a dorit să dea replică unor „reacții bolnăvicioase ale unor exponenți ai opoziției”, care inițial criticau proiectul, spunând că acesta ar favoriza un viitor candidat electoral pentru scrutinul prezidențial din 1 noiembrie, iar acum cer ca acesta să fie adoptat cât mai urgent.

„Azi ei spun că proiectul trebuie adoptat de urgență, iar dacă nu - alegerile vor fi fraudate”, a adăugat Vasile Bolea. Deputatul i-a menționat pe mai mulți deputați din cadrul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). 

Выборы президента 2016 второй тур  - Sputnik Moldova
Societate
În ziua alegerilor prezidențiale, în trei localități vor fi aleși și noii primari

„După ce proiectul a fost votat în prima lectură, pe platforma comisiei parlamentare am organizat încă o rundă de dezbateri cu societatea civilă. Reprezentanții opoziției au remarcat că în proporții de 90% proiectul este bun și în a doua lectură vor veni cu unele sugestii de îmbunătățire. Ulterior, opoziția a încercat să obstrucționeze votul în a doua lectură”, a spus președintele Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități.

Deputatul s-a întrebat retoric despre ce fel de favorizare a unui candidat socialist poate fi vorba, dacă actualul președinte al CEC, Dorin Cmili, a fost propus în funcție de opoziție - de PAS, formațiune condusă de Maia Sandu.

Vasile Bolea a reamintit care au fost cele două aspecte care au provocat discuții aprinse între deputații de opoziție și cei din majoritatea parlamentară: câte ore să dureze ziua alegerilor și aprobarea a două zile de scrutin pentru cetățenii din diaspora, aceasta fiind o propunere a opoziției.

Președintele Igor Dodon a declarat anterior că proiectul de modificare a Codului electoral va fi votat în lectura a doua dacă va obține avizul favorabil al Comisiei de la Veneția. Dacă avizul nu va fi pozitiv, a spus șeful statului, pentru scrutinul prezidențial din 1 noiembrie vor fi „exact același condiții” ca la alegerile de până acum.

ЦИК  - Sputnik Moldova
Societate
Înregistrarea candidaților la prezidențiale: Iată ce modificări a operat astăzi CEC

Săptămâna aceasta, Comisia de la Veneția a prezentat avizul în privința inițiativei. 

”Prin aviz se stabilește că schimbările propuse sunt tehnice și ar fi putut fi aplicate pentru alegerile prezidențiale, dacă ar fi fost adoptate până la începutul perioadei electorale. Spre regret, acest fapt se pare că nu mai este posibil. Și aici un mare „mulțumesc” celor ce s-au opus populist îmbunătățirii cadrului legal”, a scris ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, pe Facebook. 

Una dintre prevederile proiectului interzice utilizarea în campania electorală a discursului bazat pe ură sau instigator la discriminare. Iar în Codul contravențional urmau să fie introduse sancțiuni pentru asemenea acțiuni. S-a propus să fie stabilit un alt orar pentru votare - de la 8:00 până la 20:00, dar nu de la 7:00 până la 21:00 cum este în prezent.

În proiect erau prevăzute și sancțiuni pentru transportarea organizată a alegătorilor la secțiile de votare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0