Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum e să renunți la circulația cu automobilul prin Chișinău

© Sputnik / OsmatescoGabriel Mărgineanu
Gabriel Mărgineanu - Sputnik Moldova
Abonare
Ziua mondială fără maşini este marcată anual, în data de 22 septembrie. Despre semnificația aceste zile, dar și posibilitatea înlocuirii automobilului cu un transport ecologic în Chișinău, aflați de la președintele Societății Ecologice „Biotica”, Gabriel Mărgineanu.
Cum e să renunți la circulația cu automobilul prin Chișinău

Ziua Mondială fără Maşini promovează îmbunătăţirea traficului urban şi reducerea poluării oraşelor şi încurajează şoferii să renunţe o zi la maşină şi să meargă pe jos, cu bicicleta sau cu transportul public.

"Această zi are mai multe obiective: pune accent pe minimalizarea poluării aerului, reducerea numărului de accidente și contribuie la îmbunătățirea stării de sănătate a populației. Este un prilej bun de a practica mersul pe jos, de a utiliza bicicleta și măcar pentru o zi de a elibera orașul de zgomot, aglomerație și poluare", a declarat pentru Sputnik Gabriel Mărgineanu.

Cert este că în Moldova o zi fără mașina personală este greu de imaginat. Potrivit unui studiu, practic fiecare a treia persoană deține un automobil, numărul acestora fiind în creștere pe an ce trece. Participanții la trafic susțin că nu sunt create condițiile necesare pentru a se deplasa cu bicicleta de exemplu, aceștia simțindu-se în nesiguranță.

"Noi încă suntem modești la acest capitol. Nu avem piste pentru bicecliști, parcări special amenajate, infrastructură modernă. Eu spre exemplu am frică să mă deplasez cu bicicleta pe drumurile din Chișinău", a spus interlocutorul.

Cu toate acestea, Gabriel Mărgineanu a remarcat efortul autorităților în vederea modernizării orașului și creării posibilității de a utiliza bicicleta prin oraș.

Anatolie Prohnițchi - Sputnik Moldova
Aerul pe care-l respiră chișinăuienii: Ecologiștii trag un semnal de alarmă

Activistul civic susține că în câțiva ani, Moldova ar putea atinge schimbări uimitoare în acest sens, dacă vor fi întreprinse acțiuni concrete din partea autorităților și societății în ansamblu.

Amintim că Ziua Mondială fără Mașini a fost marcată pentru prima dată în anul 2000, la inițiativa Comisiei Europene. Aceasta este marcată în cadrul Săptămânii Mobilității, desfășurate anual în perioada 16-22 septembrie.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0