Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Aerul pe care-l respiră chișinăuienii: Ecologiștii trag un semnal de alarmă

© Sputnik / Miroslav RotariAnatolie Prohnițchi
Anatolie Prohnițchi - Sputnik Moldova
Abonare
Una dintre principalele surse de poluare a mediului sunt gazele de eșapament emanate de transportul auto, care afectează starea de sănătate a populației. Acestea pot provoca alergii, bronșite sau dureri de cap, susține ecologistul Anatolie Prohnițchi.
Aerul pe care-l respiră chișinăuienii: Ecologiștii trag un semnal de alarmă

Transportului auto din Republica Moldova îi revine o cotă de tocmai 88% din emisiile poluante ale bazinului aerian. Acesta produce cantități mari de hidrocarburi, oxizi de carbon, oxizi de azot şi de sulf. Cu cât mai proastă este starea tehnică a vehiculelor și mai joasă calitatea combustibilului utilizat, cu atât mai nocive sunt emisiile.

"Avem foarte multe mașini vechi, care există datorită faptului că sunt ieftine. În al doilea rând, stațiile de testare nu fac față cerințelor. Totodată, există și deprinderea cetățenilor de a folosi mai tot timpul mașina", a menționat ecologistul Anatolie Prohnițchi.

Expertul spune că, pentru a respira un aer cât mai curat, ar fi bine ca în Chișinău să fie cât mai multe spații acoperite cu iarbă.

 Parcul “Dendrariu” - Sputnik Moldova
Impactul pandemiei COVID-19 asupra aerului din Chișinău
"Plantarea copacilor și fâșiilor verzi împrejurul orașului ar fi o soluție ca să avem mai puțin praf și să reducem poluarea aerului. De asemenea, în oraș zilnic trebuie efectuată curățenia", a subliniat ecologistul.

În același timp, Prohnițchi a remarcat necesitatea introducerii unei discipline obligatorii precum este "Educația Ecologică" în școlile din țară. El consideră că în acest sens nu sunt necesare multe eforturi. „Trebuie să fie, în primul rând, voință. Autoritățile trebuie să se implice și să contribuie la îmbunătățirea situației ecologice", a spus expertul.

Cert este că în timpul carantinei aerul din Chișinău a devenit mai curat datorită numărului scăzut de mașini care circula în oraș. Calitatea aerului a fost influențată în mod benefic de sistarea activității unui număr considerabil de unități de producere, a mai adăugat ecologistul.

Озеро Дэнчень - Sputnik Moldova
Cum este aerul pe care-l respiră moldovenii: Sursele poluante din Moldova – Video

De menționat este că în premieră anul acesta pe 7 septembrie a fost marcată la nivel global Ziua aerului curat pentru un cer albastru. Decizia de a institui această zi tematică a fost adoptata pe 19 decembrie 2019, la sesiunea adunării generale a Organizației Națiunilor Unite (ONU).

Conform unui studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, 92 la sută din populația planetei respiră aer poluat, iar aproximativ 7 milioane de persoane din întreaga lume mor prematur în fiecare an, din cauza bolilor provocate de acesta.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0