Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Igor Dodon, cu un omagiu adus poetului Alexandr Pușkin

© Photo : Facebook / Dodon IgorPreședintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a vizitat Casa-muzeu „A. Pușkin” din Chișinău.
Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a vizitat Casa-muzeu „A. Pușkin” din Chișinău. - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunțat că astăzi a vizitat Casa-muzeu „A. Pușkin” din Chișinău, dat fiind că acum 200 de ani, în 21 septembrie 1820, marele poet a venit în Basarabia.

CHIȘINĂU, 21 sept - Sputnik. "Am vizitat Casa-muzeu „A. Pușkin” din Chișinău, unde marele poet rus a trăit în primele luni ale exilului în Basarabia, care s-a început exact acum 200 de ani, la 21 septembrie 1820, a scris șeful statului pe pagina sa de Facebook.

De ziua nașterii lui Pușkin: lucruri mai puțin cunoscute din viața poetului în Basarabia - Sputnik Moldova
Video
De ziua nașterii lui Pușkin: lucruri mai puțin cunoscute din viața poetului în Basarabia
Dodon s-a referit și la procesul de reconstrucție în care se află Casa-muzeu „A. Pușkin” din Chișinău.

"Până astăzi, a fost finalizată prima etapă a reconstrucției căsuței-memoriale - reparația capitală a acoperișului. Până̆ la sfârșitul anului, urmează̆ să fie efectuate lucrări de finisare interioară și să fie reparată fațada. Am adresat mulțumiri companiei de construcții pentru lucrările calitative care au fost realizat în termene record – în doar două luni", a scris Dodon.

El i-a mulțumit omului de afaceri rus Igor Ceaika, care finanțează lucrările.

"Țin să reamintesc că mijloacele financiare pentru reconstrucție au fost acordate de omul de afaceri din Rusia Igor Ceaika, în semn de prietenie multiseculară dintre popoarele noastre, iar un simbol al acesteia fiind Pușkin", a scris Dodon.

Dodon amintit că aici Pușkin a început să scrie romanul „Evghenii Oneghin”.

Репродукция портрета поэта Александра Сергеевича Пушкина работы художника Ильи Глазунова. - Sputnik Moldova
Societate
Ziua Limbii Ruse - ziua nașterii lui Pușkin: 6 iunie
"Anume aici, poetul rus a creat mai multe opere, anume la Chișinău a început să scrie romanul „Evghenii Oneghin”, a fost prieten cu clasicii literaturii moldovenești – Constantin Negruzzi și Constantin Stamati. Poporul moldovenesc păstrează̆ cu grijă amintirile despre perioada în care marele poet rus s-a aflat pe meleagul nostru", a menționat șeful statului.

Aleksandr Pușkin s-a aflat în exil în Basarabia din anul 1820 până în 1823 și a locuit în casa negustorului Naumov, care a devenit ulterior Casa-muzeu Pușkin din Chișinău, fondată în 1946.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0