Video
Urmăriți ultimele evenimente din lume și din țară în materialele video Sputnik

De ziua nașterii lui Pușkin: lucruri mai puțin cunoscute din viața poetului în Basarabia

Abonare
În data de 6 iunie este marcată Ziua Internațională a Limbii Ruse, în această zi s-a născut marele poet rus Alexandr Pușkin. Corespondenții Sputnik Moldova au adunat un șir de informații interesante din perioada în care Pușkin a locuit și creat în Chișinău.

Alexandr Pușkin este întemeietorul limbii literare moderne ruse. Din 1820 până în 1823, Pușkin s-a aflat în Basarabia. Tim de trei ani, cât s-a aflat în Basarabia, poetul a scris mai bine de 160 de poezii.

Посол РФ в Молдове Олег Васнецов - Sputnik Moldova
Mesajul ambasadorului rus, de Ziua Limbii Ruse și a poetului A. S. Pușkin

Cel mai cunoscut monument al poetului se află în grădina publică Ștefan cel Mare din Chișinău. Bustul este de bronz și a fost turnat, în mărimi naturale, de sculptorul Alexandr Opekușin. Este copia exactă a statuii lui Pușkin din Moscova și cel mai vechi monument din Chișinău.

Monumentul a fost inaugurat în anul 1885, atunci când primar al Chișinăului era Carl Șmid. Banii pentru înălțarea monumentului au fost colectați chiar de către locuitorii orașului.

În timpul lui Pușkin, în centrul Chișinăului se afla Taverna Verde, în care, uneori intra poetul. El era servit de o tânără moldoveancă Marionila. Versurile unuia dintre cântecele ei au fost puse de Pușkin în poezia Șalul Negru.   

Pușkin era oaspete în multe case cunoscute din Chișinău. Casa boierului Bartolomeu era una dintre cele mai ospitaliere care avea ușile deschise. Aici erau date petreceri la care îi plăcea să meargă lui Pușkin. Poetul era un bun dansator.

Репродукция портрета поэта Александра Сергеевича Пушкина работы художника Ильи Глазунова. - Sputnik Moldova
Societate
Ziua Limbii Ruse - ziua nașterii lui Pușkin: 6 iunie

Astăzi în casa boierului Bartolomeu, care se află pe adresa strada Columna, 92, își are sediul o instituție municipală. În 2003, aici a fost instalat un bust comemorativ de-al lui Pușkin.

În Chișinău Pușkin a locuit în câteva imobile. Dar doar unul singur s-a păstrat până în zilele noastre. Este vorba de casa de oaspeți a bogatului negustor Naumov, în care Pușkin a locuit în toamna lui 1820. Mai târziu, acest imobil, care se află pe adresa strada Anton Pann, 91, a devenit casă-muzeu.

Atmosfera de astăzi din muzeu este foarte apropiată de cea în care a trăit și a creat tânărul poet. În muzeu sunt peste 200 de exponate: tablouri, cărți și obiecte de epocă. De mare preț sunt cărțile din biblioteca lui Pușkin. Aici, în Chișinău, Pușkin a pus pe hârtie primele rânduri din romanul "Evghenii Oneghin".  

În Moldova oamenii au un respect deosebit pentru Pușkin – întemeietorul limbii moderne ruse. Timp de trei ani, cât s-a aflat în Basarabia, poetul a scris mai bine de 160 de poezii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0