Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

În Moldova lipsește evidența oamenilor cu stări presuicidare

© Sputnik / OsmatescoArcadie Astrahan
Arcadie Astrahan - Sputnik Moldova
Abonare
În Republica Moldova nu există o evidență a persoanelor cu stări presuicidare, motiv pentru care este greu de combătut acest fenomen dezastruos. Despre acest lucru a anunțat directorul de programe din cadrul Centrului Comunitar de Sănătate Mintală, Arcadie Astrahan.
Evidența moldovenilor cu stări presuicidare lipsește

În timp de un an, 467 de moldoveni și-au curmat viața recurgând la suicid, în ciuda eforturilor autorităților de a combate fenomenul. Arcadie Astrahan spune că în țara noastră există multe persoane care suferă de tulburări de comportament, depresie, însă o statistică clară în acest sens nu există, motiv pentru care statul nu poate interveni eficient.

"În cea mai mare parte, persoanele care recurg la acest gest suferă de anumite tulburări mintale. La noi nu se face o evidentă a persoanelor cu stări presuicidare. În plus, nu știm exact și ce număr se persoane își pun capăt zilelor, statisticile oficiale sunt irelevante în acest caz. Ca urmare - nu știm câți au stări presuicidare, nu știm numărul real al persoanelor care se sinucid, respectiv nu putem aplica niciun plan eficient de intervenție", a declarat pentru Sputnik Arcadie Astrahan.

Potrivit specialistului, pentru a înțelege cu adevărat amploarea fenomenului de suicid în țara noastră este nevoie de intervenția statului cu politici concrete, dar și de implicarea societății, care de multe ori este nepăsătoare față de problemele altor persoane.

Ana Codreanu - Sputnik Moldova
Suicidul în rândul copiilor: Cauze și metode de prevenire

"Este nevoie de intervenit cu programe în sistemul de învățământ, programe de psihoterapie, de a forma grupuri de suport a copiilor abuzați, a adulților cu gânduri suicidare așa cum sunt în alte state", a conchis Arcadie Astrahan.

De menționat este că, anual, în Republica Moldova aproape 500 de persoane se sinucid, potrivit unei medii statistice din ultimii câțiva ani. Numărul tentativelor este de cel puțin două ori mai mare.

În același timp, în țara noastră activează 40 de centre comunitare de sănătate mintală și 41 de centre de sănătate prietenoase tinerilor „Youth Klinic” în cadrul instituțiilor de asistență medicală primară din toate raioanele și municipiile.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0