Datele privind fenomenul suicidului în Moldova sunt alarmante. În fiecare an, aproximativ 500 de persoane își curmă viața recurgând la suicid. Îngrijorător este faptul că acest gest îl comit tot mai mulți copii și adolescenți.
Potrivit medicului-pishiatru Ana Codreanu, patologiile psihice (depresia ș.a.) sunt printre esențilele cauze ale suicidului în rândul adolescenților, urmate de alți factori precum ar fi neglijența din partea celor apropiați sau abuzul. Astfel a descris specialistul comportamentul copiilor care au gânduri suicidare.
"Sunt niște semne care ne arată că ceva nu este în regulă. Neglijarea înfățășirăii personale, schimbări în comportament, fuga de acasă, consumul de alcool sau droguri, dezinteres față de activitățile care-i aduceau plăcere, declin în activitatea școlară, simptome somatice (dureri de cap, dureri de stomac) – toate acestea ar trebui să le dea de gândit părinților", a declarat pentru Sputnik Ana Codreanu.
Mai mult, specialistul a remarcat faptul că cel mai frecvent tentativele și ideile de sucid apar la adolescenții cu vârsta cuprinsă între 12-15 ani, atunci când în organismul lor au loc schimbări hormonale.
"Pentru a preveni aceste situații tragice este important să comunicați zilnic cu copilul. Dacă observați schimbări majore în comportamentul lui adresați-vă la specialiști. Fie la psihologul de la școală, apelați la serviciile altor specialiști din domeniu, fie la cele 41 de centre prietenoase tinerilor sau la centrele de sănătate mintală", a menționat medicul-psihoterapeut.
Totodată, Ana Codreanu susține că indiferent de vârstă, fiecare om are nevoie de comunicare și dragoste din partea celor apropiați. Indiferența din partea familiei, lipsa de atenție și socializare poate avea un impact negativ asupra stării psiho-emoționale a multor persoane, în special, asupra copiilor.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova