Italia, plan de relansare: salariul minim, impozite mai mici

© Sputnik / Mihai CarausВалюта
Валюта - Sputnik Moldova
Abonare
Planul de redresare propus de guvernul italian include introducerea salariului minim, reducerea impozitelor, digitalizarea, măsuri pentru susţinerea echităţii sociale şi îmbunătăţirea asistenţei medicale.

BUCUREŞTI, 17 sept – Sputnik. Documentul cu planul de redresare, trimis de premierul italian Giuseppe Conte, pe 15 septembrie, președinților Camerei și Senatului, cuprinde cinci misiuni, potrivit stiridiaspora.ro: digitalizarea, inovarea și competitivitatea sistemului de producție; revoluția verde și tranziția ecologică; infrastructura de mobilitate; educație, formare, cercetare și cultură; echitate socială; sănătate.

компьютеры - Sputnik Moldova
Au crescut oare în realitate salariile în Moldova – Expert

Un punct important la capitolul privind impozitele prevede o reformă generală a impozitării directe și indirecte, care vizează proiectarea unui impozit echitabil simplu și transparent pentru cetățeni. Acesta va reduce presiunea impozitării asupra claselor de mijloc și familiilor cu copii. De asemenea, se urmăreşte transferul poverii „de la oameni la lucruri” și o „reducere a poverii fiscale, împreună cu un sistem fiscal favorabil creșterii”. În plus, guvernul a decis să anuleze toate majorările de TVA și accize prevăzute de clauzele de salvgardare.

O altă măsură importantă este introducerea salariului minim legal, care va garanta lucrătorilor din sectoarele cu o rată scăzută de sindicalizare un nivel de venit asociat unui standard minim decent, asigurând, în același timp, evitarea dumpingului contractual și consolidarea posibilitătii de negociere în sectoarele în care acesta este cel mai slab. De asemenea, protejarea lucrătorilor care sunt cei mai vulnerabili va avea loc și prin consolidarea negocierilor colective naționale și a reprezentării sindicale la locul de muncă.

Punctul „Echitate socială, de gen și teritorială” se referă la consolidarea politicilor active, în favoarea ocupării forței de muncă în rândul tinerilor, lupta împotriva muncii nedeclarate, „împuternicirea femeilor” prin accesul la cursuri de formare profesională, muncă independentă pentru femei, reducerea diferenţei de remunerare în funcţie de sex.

Правительство РМ Guvernul Republicii Moldova - Sputnik Moldova
Societate
Suplimente la salarii și bani pentru dezinfectanții necesari școlilor: Decizia Guvernului
În ceea ce priveşte asistenţa medicală, se urmăreşte îmbunătățirea calităţii primirii pacienţilor în spitale, introducerea de noi paturi la terapie intensivă, investiții în digitalizarea asistenței medicale, promovând diseminarea dosarelor medicale electronice și telemedicina, acordarea de sprijin pentru cercetare medicală, imunologică și farmaceutică. De asemenea, vor fi lansate investiţii în ceea ce privește și îngrijirea la domiciliu.

O altă misiune se referă la „digitalizarea, inovarea și competitivitatea sistemului de producție”, urmărindu-se finalizarea rețelei naționale de telecomunicații cu fibră optică şi alocarea de intervenții „pentru dezvoltarea 5G”, dar și construirea de centre de date și cloud și a „identității digitale unice pentru cetățeni” și afaceri.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0