Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Au crescut oare în realitate salariile în Moldova – Expert

© Sputnik / Алексей Никольский / Accesați arhiva multimediaкомпьютеры
компьютеры - Sputnik Moldova
Abonare
Statistica oficială arată că salariile au crescut cu 7,5 la sută, comparativ cu anul trecut. Expertul economic Galina Șalari, invitată în studioul Sputnik Moldova, a explicat de ce a crescut acest indicator.

CHIȘINĂU, 6 sept – Sputnik. Valoarea salariului mediu pe economie e la fel ca ”temperatura medie pe spital”, pentru că decalajul dintre cele mai mari și cele mai mici salarii este mare în Republica Moldova, mai mare decât în alte țări. Aprecierea a fost făcută de expertul economic Galina Șelari, invitată în studioul Sputnik Moldova, pentru a comenta cele mai recente date statistice oficiale cu privire la nivelul de salarizare.

Пустой карман - Sputnik Moldova
Moldovenii au avut pierderi mari din cauza COVID-19: Cum le-a fost afectată munca

„Avem salarii foarte mici - majoritatea dintre ele, și există salarii foarte mari. Datorită acestei diferențe colosale, se creează un fel de imagine medie, care arată mai mult sau mai puțin decent”, a menționat Galina Șelari.

Diferența considerabilă dintre cele mai mici și cele mai mari salarii din Moldova este determinată, potrivit expertului, de „structura economiei noastre, care nu corespunde statului nostru”.

În Moldova, unde marea majoritate a populației trăiește la sate, cele mai mici salarii sunt în agricultură. Este o disonanță evidentă, a spus Galina Șelari: cei angajați în agricultură reprezintă majoritatea populației și, în același timp, sunt cetățenii cu cele mai mici salarii. O asemenea situație, în opinia ei, „denaturează însăși conceptul de salariu mediu”.

© Sputnik / Mihai CarausGalina Șelari
Au crescut oare în realitate salariile în Moldova – Expert - Sputnik Moldova
Galina Șelari

Din cauza crizei provocate de pandemia COVID-19, multe întreprinderi și-au redus numărul angajaților sau chiar și-au suspendat activitatea. Iar fenomenul a afectat sferele economiei cu mulți angajați. Ramurile cu salarii mari n-au fost afectate, practic, de criză, a menționat expertul economic.

„A scăzut numărul de persoane care primesc salarii mici și, ca urmare, a crescut ponderea angajaților cu salarii mari. Aceasta a condus la creșterea specifică a valorii salariului mediu pe țară”, a explicat Galina Șelari.

Potrivit Biroului Național de Statistică, în 2019, salariul mediu lunar brut al unui angajat din sfera bugetară a fost de 6.664 de lei, în timp ce angajații din sectorul privat au fost remunerați, în medie, cu 7.420 de lei.

Cele mai bune plătite locuri de muncă - Sputnik Moldova
Cele mai bine plătite locuri de muncă din Moldova

Domeniile de activitate în care angajații au fost plătiți cel mai bine în 2019 sunt: informații și comunicații – un salariu mediu lunar brut de 15.785 de lei, de tocmai 2,2 ori mai mare decât media pe țară; activități financiare și de asigurări – 13.203 lei, cu peste 82% mai mult decât media pe țară; producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat – 12.333 lei, cu peste 70% mai mult decât media pe țară.

Cele mai mici valori ale câștigului salarial mediu lunar brut s-au înregistrat în domeniile: agricultură, silvicultură și pescuit – 4.769 lei, cu 34% mai puțin decât media pe țară; activitățile de cazare și alimentație publică – 4.973 lei, cu 31% mai puțin decât media pe țară; artă, activități de recreere și de agrement – 5.196 lei, cu 28% mai puțin decât media pe țară.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0