CHIȘINĂU, 6 sept – Sputnik. Valoarea salariului mediu pe economie e la fel ca ”temperatura medie pe spital”, pentru că decalajul dintre cele mai mari și cele mai mici salarii este mare în Republica Moldova, mai mare decât în alte țări. Aprecierea a fost făcută de expertul economic Galina Șelari, invitată în studioul Sputnik Moldova, pentru a comenta cele mai recente date statistice oficiale cu privire la nivelul de salarizare.
„Avem salarii foarte mici - majoritatea dintre ele, și există salarii foarte mari. Datorită acestei diferențe colosale, se creează un fel de imagine medie, care arată mai mult sau mai puțin decent”, a menționat Galina Șelari.
Diferența considerabilă dintre cele mai mici și cele mai mari salarii din Moldova este determinată, potrivit expertului, de „structura economiei noastre, care nu corespunde statului nostru”.
În Moldova, unde marea majoritate a populației trăiește la sate, cele mai mici salarii sunt în agricultură. Este o disonanță evidentă, a spus Galina Șelari: cei angajați în agricultură reprezintă majoritatea populației și, în același timp, sunt cetățenii cu cele mai mici salarii. O asemenea situație, în opinia ei, „denaturează însăși conceptul de salariu mediu”.
Din cauza crizei provocate de pandemia COVID-19, multe întreprinderi și-au redus numărul angajaților sau chiar și-au suspendat activitatea. Iar fenomenul a afectat sferele economiei cu mulți angajați. Ramurile cu salarii mari n-au fost afectate, practic, de criză, a menționat expertul economic.
„A scăzut numărul de persoane care primesc salarii mici și, ca urmare, a crescut ponderea angajaților cu salarii mari. Aceasta a condus la creșterea specifică a valorii salariului mediu pe țară”, a explicat Galina Șelari.
Potrivit Biroului Național de Statistică, în 2019, salariul mediu lunar brut al unui angajat din sfera bugetară a fost de 6.664 de lei, în timp ce angajații din sectorul privat au fost remunerați, în medie, cu 7.420 de lei.
Domeniile de activitate în care angajații au fost plătiți cel mai bine în 2019 sunt: informații și comunicații – un salariu mediu lunar brut de 15.785 de lei, de tocmai 2,2 ori mai mare decât media pe țară; activități financiare și de asigurări – 13.203 lei, cu peste 82% mai mult decât media pe țară; producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat – 12.333 lei, cu peste 70% mai mult decât media pe țară.
Cele mai mici valori ale câștigului salarial mediu lunar brut s-au înregistrat în domeniile: agricultură, silvicultură și pescuit – 4.769 lei, cu 34% mai puțin decât media pe țară; activitățile de cazare și alimentație publică – 4.973 lei, cu 31% mai puțin decât media pe țară; artă, activități de recreere și de agrement – 5.196 lei, cu 28% mai puțin decât media pe țară.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova