Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Informații cutremurătoare: Câți moldoveni s-au sinucis în ultimii doi ani

CC0 / Pixabay / Alexas_Fotos / Самоубийца
Самоубийца - Sputnik Moldova
Abonare
Ziua Mondială de prevenire a suicidului este marcată anual pe 10 septembrie. Ministerul Sănătății a făcut publice date relevante cu privire la rata suicidului printre moldoveni.

CHIȘINĂU, 10 sept – Sputnik. Aproape 500 de persoane se sinucid anual în Republica Moldova, potrivit unei medii statistice din ultimii câțiva ani. Numărul tentativelor este de cel puțin două ori mai mare.

Natalia Solovei - Sputnik Moldova
Cum recunoaștem un copil care se gândește la suicid – explicația psihologului

Deosebit de îngrijorătoare este creșterea ratei suicidului printre copii și adolescenți în Republica Moldova – peste 20 de cazuri anual în ultimii vreo 10 ani, numărul tentativelor fiind de 5-6 ori mai mare. 

Anul trecut, 467 de moldoveni și-au curmat viața recurgând la suicid, iar în 2018 s-au sinucis 489 de persoane. Astfel, rata suicidului printre moldoveni a fost de 13,2 cazuri la fiecare 100 de mii de locuitori în anul 2019 (în 2018: 13,8 cazuri la 100 de mii), conform datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

Suicidul reprezintă una dintre principalele cauze de deces în lume. Potrivit psihologilor, tulburările depresive ar fi principalul motiv al acestui fenomen. 

La nivel mondial, aproximativ 800 de mii de persoane se sinucid anual. Ar însemna că, la fiecare 40 de secunde, un locuitor al planetei moare din cauza autovătămărilor, potrivit datelor prezentate astăzi de Ministerul Sănătății, cu prilejul Zilei Mondiale de prevenire a suicidului, marcată anual pe 10 septembrie.

La nivel mondial, suicidul este cea de-a doua cauză de deces în rândul tinerilor de 15-29 de ani.

În Republica Moldova activează 40 de centre comunitare de sănătate mintală și 41 de centre de sănătate prietenoase tinerilor „Youth Klinic” în cadrul instituțiilor de asistență medicală primară din toate raioanele și municipiile.

„Centrele oferă servicii consultative multidisciplinare în domeniul sănătății mintale și organizează activități instructiv-metodice de promovare a deprinderilor de viață sănătoase pentru diverse grupuri țintă (adolescenți și tineri, specialiști, părinți, alți membri ai comunității)”, precizează Ministerul Sănătății, Protecției Sociale și Familiei (MSPSF).

În anul 2019, centrele comunitare de sănătate mintală din țară au acordat asistență psihiatrică, psihologică și îngrijiri în sănătate mintală pentru 214.904 persoane, inclusiv 72.297 de femei și 41.759 de copii.

Centrele de sănătate prietenoase tinerilor au oferit în 2019 asistență psihologică în circa 10 mii de cazuri de prevenție a tulburărilor psihoemoționale la adolescenți, inclusiv legate de prevenirea suicidului.

Aproximativ 2.000 de tineri au beneficiat de consiliere psihologică online în 2020, organizată de rețeaua CSPT Youth Klinic.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale dă asigurări că Republica Moldova se află acum „la etapa de dezvoltare a unui sistem complex de servicii de sănătate mintală oferit în cadrul instituțiilor de asistență medicală, în conformitate cu Planul de Acţiuni European pentru Sănătatea Mintală 2013-2020 și Planul de acţiuni comprehensiv pentru sănătatea mintală pentru anii 2013-2020.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0