Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

A fost publicat extrasul sentinței în cazul fostului director SIS

© Sputnik / Miroslav RotariVasile Botnari
Vasile Botnari - Sputnik Moldova
Abonare
La demersul Procuraturii, instanța de judecată a publicat extrasul sentinței în cazul fostului Director SIS, Vasile Botnari.

CHIȘINĂU, 16 sept - Sputnik. La demersul Procuraturii Generale, în contextul unui interes public major, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani a publicat extrasul sentinței pronunțate pe 15 iulie 2020 în privința fostului director SIS, recunoscut vinovat de abuz de serviciu la expulzarea de pe teritoriul Republicii Moldova a celor șapte profesori turci.

Procuratura Generală - Sputnik Moldova
Societate
Anchetă de serviciu în cazul procurorului care a gestionat dosarul fostului director SIS

Printr-o scrisoare oficială, instanța de judecată a informat astăzi Procuratura despre plasarea extrasului sentinței în Programul Integrat de Gestionare a Dosarelor (PIGD), cu publicarea pe portalul național al instanțelor de judecată.

Judecătorul a secretizat în totalitate sentința pe acest dosar, procurorii fiind în imposibilitate de a informa publicul larg despre dispozitivul sentinței, care la fel, a fost clasificat.

Astfel, prin Sentința din 15 iulie 2020 a Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, Vasile Botnari a fost condamnat la amendă penală în mărime de 88 de mii de lei, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice timp de 5 ani.

De asemenea, inculpatul a achitat benevol 125 de mii de euro în folosul Ministerului Finanțelor, până la pronunțarea sentinței, drept prejudiciu cauzat statului prin condamnarea Republicii Moldova la CEDO. În folosul SIS – 348 432 de lei pentru închirierea navei pentru expulzarea victimelor de pe teritoriul Republicii Moldova în Turcia.

Vasile Botnari - Sputnik Moldova
Politică
Fostul șef al SIS a fost condamnat cu suspendare în dosarul profesorilor turci

De notat că, procurorul de caz a solicitat condamnarea inculpatului la o pedeapsă mult mai aspră și anume, 3 ani de închisoare cu privarea de dreptul de a ocupa funcții publice pe un termen de 5 ani. Totuși, sentința nu a fost contestată de acuzator în termenul prevăzut de lege, apărând suspiciuni și asupra unor încălcări procesuale, cum ar fi nerecunoașterea și neatragerea părților vătămate în proces, vicierea pronunțării sentinței etc.

Fără a încălca principiul independenței procesuale a acuzatorului de stat și responsabilitatea lui în raport cu toate elementele relevante ale cazului, săptămâna trecută, Procurorul General a dispus inițierea unei anchete de serviciu pentru a stabili obiectiv toate circumstanțele de fapt ale acestui caz pentru a fi dată apreciere prestației profesionale a acestuia.

Despre rezultatele controlului de serviciu și măsurile întreprinse, Procuratura va informa publicul suplimentar.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0