Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Anchetă de serviciu în cazul procurorului care a gestionat dosarul fostului director SIS

© Sputnik / Mihai CarausProcuratura Generală
Procuratura Generală - Sputnik Moldova
Abonare
Procurorul va fi subiectul unei anchete de serviciu în cadrul căreia vor fi stabilite obiectiv toate circumstanțele de fapt ale acestui caz.

CHIȘINĂU, 10 sept – Sputnik. În contextul pretențiilor cu privire la prestația procurorului care a gestionat acest dosar, s-a dispus efectuarea unei anchete de serviciu pe numele acestuia, fiind constatate totodată mai multe carențe în reglementările legale ale procesului penal cu elemente ce conțin secret de statanunță Procuratura Generală.

Vasile Botnari - Sputnik Moldova
Politică
Fostul șef al SIS a fost condamnat cu suspendare în dosarul profesorilor turci

În urma reacțiilor apărute în cazul condamnării fostului director al SIS, Procuratura Generală precizează că sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, ce-l vizează pe Vasile Botnari a fost secretizată în totalitate de judecătorul de caz. Totodată. în condițiile interesului public major, procurorul de caz, a solicitat, în baza art.17 din Legea cu privire la secretul de stat, desecretizarea dispozitivului sentinței în partea ce nu conține secret de stat, pentru a informa, în condițiile legii, publicul.

Procuratura subliniază însă că instanța de judecată nu s-a pronunțat până în prezent asupra cererii procurorului, și, în consecință, respectiva sentință constituie un document secret, care nu poate fi divulgat până la desecretizarea ei de către judecător.

Dispozitivul sentinței, în partea ce nu ține de secretul de stat, urma a fi pronunțată în ședință publică, așa cum prevede art.18 și 340 din Codul de procedură penală, reiterează Procuratura.

”Deoarece judecătorul a omis acest lucru, Procuratura, respectând cerințele legii, a solicitat desecretizarea verdictului judecătoresc pentru a putea informa publicul”, este precizat într-un comunicat al instituției.

De asemenea, Procuratura informează că, în contextul pretențiilor cu privire la prestația procurorului care a gestionat acest dosar, s-a dispus efectuarea unei anchete de serviciu în cadrul căreia vor fi stabilite obiectiv toate circumstanțele de fapt ale acestui caz, ținând cont de principiul independenței procesuale a acuzatorului de stat și de responsabilitatea lui în raport cu toate elementele relevante ale cazului.

În plus, au fost constatate mai multe carențe în reglementările legale ale procesului penal cu elemente ce conțin secret de stat și, în acest sens, a fost constituit un grup de lucru cu participarea subdiviziunilor specializate ale Procuraturii Generale care urmează să elaboreze un proiect de lege și nota de argumentare corespunzătoare, prin care să fie completat Codul de procedură penală cu norme ce ar urma a fi preluate din Legea cu privire la secretul de stat și detalizată procedura penală atât la etapa de urmărire penală, cât și la judecarea cauzei, dar și la pronunțarea hotărârilor judecătorești.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0