Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Severin: UE nu este pregătită să primească Republica Moldova

© Photo : Pagina EuropeanaAdrian Severin
Adrian Severin - Sputnik Moldova
Abonare
Pe parcursul mai multor ani partidele politice proeuropene le-au dat speranțe oamenilor că aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană este posibilă. Dar cât de pregătită este UE să primească țara noastră în condițiile economice și politice din ultimii ani?
Ce crede Adrian Severin, despre aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană

Într-un interviu pentru Sputnik Moldova, fostul ministru de Externe al României Adrian Severin a declarat că problemele de ordin politic, economic sau social cu care se confruntă țara noastră nu sunt principalul impediment în aderarea la UE. El afirmă că însăși comunitatea europeană "trebuie să se reformeze profund înainte de a mai primi pe cineva".

"Uniunea Europeană nu este pregătită din niciun punct de vedere să primească Republica Moldova, iar dacă spune altceva, atunci ascunde un adevăr și o face în mod deliberat […]. Mai mult decât atât, UE nu a fost pregătită să primească nici România, Ungaria sau Polonia și cu atât mai puțin este pregătită să primească Moldova", a declarat Adrian Severin.

Fostul ministru a vorbit și despre politica extrernă a Republicii Moldova. El consideră că țara noastră nu trebuie să aleagă între Est și Vest. Nici în cazul în care ar fi posibilă integrarea în UE Moldova nu ar trebui să închidă ușile către piața rusă, a menționat Severin.

Drapelul Republicii Moldova - Sputnik Moldova
Societate
Ce cred moldovenii despre relațiile cu Rusia, SUA, România și alți parteneri - Sondaj
"Această piață este super curtată de "primadonele Uniunii Europene" precum este Germania, Franța ș.a. […]. Nu cred că aceasta este dilema - să mergem la Est sau la Vest. Dacă am presupune că Republica Moldova ar face parte din UE, aceasta ar trebui să participe la definirea unor politici comune europene, dar nu văd de ce nu ar exista totodată o relație pozitivă, constructivă și rațională cu piața din Federația Rusă sau alte țări din vecinătate", a conchis Severin.

Potrivit unor statistici realizate de sociologi, 30 la sută dintre moldoveni consideră că Republica Moldova trebuie să promoveze o politică orientată spre Vest, iar 39 la sută – spre Est.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0