Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ce cred moldovenii despre relațiile cu Rusia, SUA, România și alți parteneri - Sondaj

© Sputnik / Mihai CarausDrapelul Republicii Moldova
Drapelul Republicii Moldova - Sputnik Moldova
Abonare
În cadrul unui studiu sociologic, participanții au fost solicitați să estimeze cât de bune sau cât de proaste sunt relațiile Republicii Moldova cu unii parteneri externi.

CHIȘINĂU, 11 sept – Sputnik. Relațiile Republicii Moldova cu Rusia sunt considerate „bune sau foarte bune” de 60% dintre participanții la un nou studiu sociologic, ale cărui rezultate au fost făcute publice într-o conferință de presă din 11 septembrie.

Președinția RM - Sputnik Moldova
Societate
Sandu sau Dodon? Pe cine preferă să vadă moldovenii în funcția de președinte - Sondaj

Totodată, 26% dintre persoanele chestionate au fost de părere că relațiile moldo-ruse sunt „neutre”, iar 9% au apreciat că sunt „rele sau foarte rele”.

Republica Moldova are relații „bune sau foarte bune” cu Uniunea Europeană (UE) în opinia a 57% dintre persoanele intervievate în cadrul studiului sociologic, în timp ce 26% au apreciat că acestea sunt „neutre”, iar 9% au răspuns că sunt „rele sau foarte rele”.

Relațiile Republicii Moldova cu România au fost estimate astfel de participanții la sondaj: „bune sau foarte bune”  - 52%,  „neutre” – 29%, „rele sau foarte rele” – 14%.

Că Republica Moldova are relații „bune sau foarte bune” cu Ucraina au apreciat 41% dintre intervievați, cu SUA – 43%, cu Belarus, Turcia, Italia – câte 51%, cu CSI – 46%.

© Photo : Facebook / IData - Date InteligenteSondaj, Barometrul Electoral 2020
Ce cred moldovenii despre relațiile cu Rusia, SUA, România și alți parteneri - Sondaj - Sputnik Moldova
Sondaj, Barometrul Electoral 2020

În cadrul sondajului, aproape 66% (65,9%) dintre respondenți și-au exprimat dorința ca Republica Moldova să-și păstreze statutul de neutralitate politico-militară, stabilit în Constituție.

Sondajul a fost realizat „față-n față” de operatorii Companiei „Date Inteligente”, cu respectarea normelor antiepidemice, potrivit companiei, pe un eșantion reprezentativ de 1.177 de respondenți, cu o marjă de eroare de 2,8%. Studiul „Barometrul Electoral - ediția de august” a fost efectuat în perioada 20 august – 3 septembrie. 

Același studiu sociologic a estimat pentru cine ar vota cetățenii la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020.

De asemenea, un capitol al studiului a fost dedicat intervievării unor experți. Între altele, ei și-au exprimat părerea despre răspândirea COVID-19 în Republica Moldova și acțiunile care ar trebui întreprinse de autorități.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0