Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cine sunt judecătorii care i-au achitat pe indivizii ce au exploatat trei minore de 13 ani

Abonare
Astăzi Procuratura Generală ne anunță printr-un comunicat de presă că tocmai după 10 ani de ședințe, achitări, contestații și rejudecări, procurorii au reușit să obțină condamnarea a trei indivizi care au traficat trei minore în scop de exploatare prin muncă forțată.

Potrivit Procuraturii Generale, cei trei inculpați au fost condamnați la 17 ani și, respectiv, câte 15 ani de închisoare, fiind recunoscuți vinovați de comiterea traficului de copii în scop de exploatare prin muncă forțată.

Ce s-a întâmplat acum 10 ani

Potrivit procurorilor, în iunie 2010, inculpații, aflând-se în orașul Bender, au recrutat trei minore la munci agricole în localitatea Hârbovăț, raionul Anenii Noi. Victimele, cu vârsta de 13 ani, au plecat fără înștiințarea părinților, care timp de câteva săptămâni nu au cunoscut nimic despre locul aflării acestora, inculpații organizându-le transportarea.

Девушка - Sputnik Moldova
Societate
Cutremurător: Cum au ajuns mai mulți copii din Moldova în sclavie sexuală
În drum spre destinație, însă, aceștia au făcut un popas în raionul Căuşeni, unde minorele au fost adăpostite într-o locuință din satul Chircăieşti. Aici fetele au fost abuzate sexual, acțiuni pentru care persoanele vinovate au fost condamnate într-o cauză penală separată.

În data de 25 iunie 2010, fetele au fost transportate cu un taxi în raionul Anenii Noi, inculpații achitând taximetristului 300 de lei, astfel, creând minorelor dependență financiară, cu scopul ulterioarei exploatări prin munci agricole.

Timp de aproximativ două săptămâni victimele au fost adăpostite în blocurile locative ale taberei de odihnă din preajma satului Hârbovăț fiind antrenate la prășit și cules legume.

Pe 1 iulie 2010 minorele au încercat să evadeze, însă fără succes, fiind depistate, bătute şi impuse să presteze în continuare munci agricole.

Fetele au reușit totuși să-şi telefoneze părinții care au alertat forțele de ordine, iar peste două zile acestea au fost eliberate.

Justiție sau injustiție: Cum au examinat și ce decizii au dat instanțele de judecată pe acest caz strigător la cer

Potrivit aceluiași comunicat al Procuraturii Generale: În anul 2013, pentru cele săvârșite, Judecătoria Anenii Noi i-a achitat pe inculpați, iar Curtea de Apel a respins apelul procurorului, menținând achitarea celor trei. În anul 2018, Curtea Supremă de Justiție a admis recursul procurorului și a dispus rejudecarea dosarului de către Curtea de Apel Chișinău, care recent a pronunțat o nouă hotărâre, inculpații primindu-și pedepsele. 

Sclavie - Sputnik Moldova
Societate
Șocant: O minoră de 14 ani, exploatată sexual de patru bărbați timp de patru zile
Decizia este executorie, dar cu drept de atac la Curtea Supremă de Justiție.

Întrebările pe care suntem în drept să le adresăm autorităților din Justiția moldovenească sunt următoarele: cum a fost posibil ca în 2013 judecătorii din Judecătoria Anenii Noi să-i achite pe cei trei infractori care au comis o crimă atât de gravă, iar Curtea de Apel să respingă apelul procurorului, menținând achitarea celor trei?

Cine poate să răspundă la această întrebare?

Habar nu am cine sunt respectivii judecători (Procuratura Generală nu le dă numele), nu cunosc dacă ei mai activează în respectivele instanțe și, în general, în sistemul de justiție, dar cred că societatea are dreptul să afle acest lucru.

Vedeți care este chestiunea: cineva a dat o decizie nu doar nedreaptă, nu doar ilegală, ci criminală. Acești cineva sunt magistrații care au pronunțat decizia pe acest caz în 2013. Dacă nu este așa, dacă ei nu au pronunțat o astfel de decizie (mi se pare că nu este așa), atunci de acest păcat să fac vinovați magistrații Curții Supreme de Justiție care în 2018 au admis recursul procurorilor și cei ai Curții de Apel Chișinău, care au pronunțat recent o nouă hotărâre, condamnându-i pe inculpați.

trafic de persoane sclavie  - Sputnik Moldova
Societate
Dramatic! Cum sunt exploatați românii la muncile agricole din Italia
Cum vreți ca cetățenii să aibă încredere în justiția moldovenească, să nu plece în masă peste hotare dacă avem asemenea magistrați care iau astfel de decizii? Și mai ales dacă aceștia nu sunt trași la răspundere pentru faptele lor? Și mai ales dacă oamenii nici nu știu măcar cine sunt ei, dacă ei mai activează în sistem sau nu? Poate că și astăzi ei pronunță decizii la fel de ilegale?

Amintesc că Articolul 307 al Codului Penal prevede clar că judecătorul poate fi tras la răspundere penală pentru pronunțarea cu bună-știință a unei hotărâri, sentințe, decizii sau încheieri contrare legii.

Sau imunitatea care le este acordată pentru exercitarea atribuțiilor de serviciu le servește judecătorilor moldoveni pentru a se proteja de lege atunci când chiar ei o încalcă? Și încă în mod criminal.

Сексуальное рабство - Sputnik Moldova
Societate
Caz înfiorător: Ce le-au făcut niște neoameni unor minore în Chișinău
Știm că legislația moldovenească are câteva tertipuri prin care magistrații sunt absolviți de orice răspundere și pedeapsă atunci când comit ilegalități. În rarele cazuri când ajung pe banca acuzaților, ei sau apărătorii lor fac trimitere la "intima convingere a judecătorului", adică magistrații au dat o decizie sau alta, fie oricât de ilegală, pentru că asta a fost convingerea lor intimă. Articolul 27 al Codului de Procedură Penală prevede că "judecătorul şi persoana care efectuează urmărirea penală apreciază probele în conformitate cu propria lor convingere”, iar Articolul 101 că „reprezentantul organului de urmărire penală sau judecătorul apreciază probele conform propriei convingeri”. Și deci, dacă a fost convingerea lui, el este nevinovat.

Dar toată lumea știe ce stă la baza acestei intime convingeri. Nu este un secret pentru nimeni, dar nimeni nu face nimic pentru a schimba această stare de fapt, nici măcar cei care au obligația să o facă. Și nu doar că nu o fac, dar nu vin nici măcar cu o explicație formală.

Opinia autorului nu reprezintă neapărat opinia redacției.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0