MOSCOVA, 15 sep – Sputnik, Nikolai Protopopov. Trupe terestre, bombardiere, avioane de luptă și grupurile navale de asalt – Pentagonul și NATO s-au activizat din nou la frontierele Statului Unional.
Recent, în Lituania a aterizat batalionul de tancuri al SUA, care va participa la exercițiile militare „Atlantic Resolve”. Forțele Aerospațiale fixează tot mai des zborurile aviației strategice ale navelor aeriene de recunoaștere. Cu ce este legat acest fapt, aflați în materialul RIA Novosti.
“Amicii” baltici
Câteva zeci de tancuri Abrams, mașinile militare ale infanteriei Bradley, automobile blindate de teren – pe poligonul din Pabrade a fost desfășurată o adevărată mini-armată, iar mai devreme americanii au redislocat în Lituania și aviația – elicopterele Apache și Black Hawk.
Potrivit datelor Ministerului Apărării al Belarusului, pe poligonul lituanian, la o distanță de 15 kilometri de frontierele Statului Unional, au fost aduși peste 500 de militari, 29 de tancuri și 43 de blindate.
Autoritățile republicii baltice au explicat că americanii, împreună cu militarii lituanieni, exersează împreună niște sarcini de antrenament. Manevrele sunt efectuate conform unui grafic și nu sunt îndreptate împotriva altor state. Totuși, autoritățile de la Vilnius solicită americanilor să desfășoare cât mai des exerciții militare pe poligoanele lituaniene, iar asigurarea unei aflări confortabile aliaților lor de peste ocean a devenit una dintre sarcinile prioritare ale guvernului. “Programul de rotație a trupelor americane „Atlantic Resolve” a demarat în perioada „stăpânului” precedent de la Casa Albă”, a menționat într-o discuție cu RIA Novosti expertul militar al clubului analitic Valdai, Artiom Kureev. “Acestea nu au o legătură directă cu evenimentele din Belarus. Însă, în pofida pandemiei de coronavirus, militarii americani urmează cu strictețe graficul de rotație și nu își anulează manevrele planificate”.
Reamintim că operațiunea „Atlantic Resolve” a fost demarată de SUA imediat după reunificarea Crimeii cu Rusia în anul 2014. Sub pretextul unei „agresiuni rusești”, americanii își desfășoară trupele în diverse state ale Europei, majorând treptat prezența numerică a acestora.
Activitatea nesănătoasă
Potrivit aprecierilor experților, din 2014 NATO și-a dublat nivelul de activitate la frontierele rusești. Ministrul Apărării al Rusiei, Serghei Șoigu, a declarat că Alianța Atlanticului de Nord încearcă să revină la confruntările din perioada Războiului Rece: NATO își dezvoltă infrastructura militară și continuă să-și desfășoare sistemul de apărare antirachetă în Europa de Est.
“Grupările NATO în regiunea Baltică nu se vor reduce numeric”, consideră Kureev. “Elitele acestor state au nevoie de o cooperare cu SUA pentru a demonstra propriului electorat că asigura o protecție de „amenințarea rusească”, pe seama căreia pot fi puse eșecurile în sfera economică, slaba activitate a porturilor și nemulțumirile minorității rusofone”.
Mai mult decât atât, spre deosebire de Germania, Letonia, Estonia și Lituania sunt dispuse să hrănească o armată străină, să-și asume niște cheltuieli semnificative pentru infrastructură și găzduirea trupelor americane.
Mișcările regulare ale trupelor SUA prin Europa au devenit deja o rutină. Cel mai important cap de pod al Pentagonului din Europa de Est se află în Polonia. Acum aici se află 4,5 mii de militari. În curând aici vor fi aduși încă o mie.
Washingtonul și Varșovia au semnat un acord de extindere a cooperării militare. Conform documentului, în Polonia va fi îmbunătățită structura de comandă a Forțelor Armate ale SUA, se vor forma centre de pregătire militară, vor fi create condiții benefice pentru desfășurarea unităților aviației de luptă și transport, precum și forțe ale operațiunilor speciale.
Totodată, SUA ocolesc cu abilitate prevederile Actului Fondator al Rusia – NATO 1997, conform căruia se obliga să nu desfășoare trupe permanente semnificative la frontierele de est.
Pentru “descurajarea” Rusiei în Europa au fost redislocate zeci de avioane și elicoptere. Așa, în Polonia au fost amplasate avioanele de vânătoare f-16 și avioanele de transport C-17 Hercules. În Lituania sunt trimise periodic avioanele de luptă pentru patrularea spațiilor aeriene ale țărilor baltice și bazinului Mării Baltice. Pentru o demonstrație de forță, pe aerodromurile aliaților din NATO, Pentagonul periodic își aduce și “avioanele invizibile” de generația a cincea F-35 Lightning și F-22 Raptor. De asemenea, în Polonia a fost formată o escadrilă a dronelor de recunoaștere și asalt MQ-9 Reaper.
Demonstrarea mușchilor
În Europa este destul de activă și aviația strategică a SUA. La sfârșitul lunii august, trei bombardiere B-52H au exersat atacuri cu rachetele de croazieră asuprea regiunii Kaliningrad. Avioanele strategice au decolat de pe baza aeriană britanică Fairford, au trecut de Olanda, Germania și Polonia spre regiunea poligonului estonian Tapa și au simulat atacuri cu rachete asupra unor obiective de pe teritoriul Rusiei.
La începutul lunii septembrie, “cetățile zburătoare” au survolat Ucraina. B-52 au pătruns pentru prima data în spațiul aerian ucrainean – trei avioane, însoțite de navele aeriene militare ale Ucrainei, au zburat de la frontiera de Vest până la Marea Azov și înapoi.
Potrivit comandantului Forțelor Aerospațiale ale Rusiei, Serghei Surovikin, în decursul unei săptămâni, între 28 august și 4 septembrie, bombardierele aviației SUA au efectuat zece zboruri singulare și în grup în spațiul aerian al Europei de Vest și Est. Totodată, zeci de “spioni” patrulează săptămânal în apropierea frontierelor rusești, avioanele de luptă rusești fiind nevoite să se ridice de câteva ori pe zi pentru misiuni de interceptare.
Însă, menționează Kureev, spre deosebire de China, Rusia tratează cu mai mult calm diverse “exersări ale atacurilor asupra teritoriului”, reacționând la acestea cu exerciții militare. “Beijingul, spre exemplu, reacționează la astfel de gesturi destul de nervos, încercând să-și demonstreze propria forță militară”, menționează expertul.
Statele Unite nu uită nici de spațiul acvatic. Navele lor au devenit niște oaspeți frecvenți nu doar în Marea Neagră. La sfârșitul verii, în Norvegia a fost transferat submarinul USS Seawolf, iar mai devreme navele NATO au exersat acțiuni antibărci în Atlanticul de Nord, în apropierea țărmurilor Islandei.
În mai, flota americană, pentru prima data în ultimii 30 de ani, a pătruns în Marea Barents. Echipajele crucișătorului cu rachete Porter, Donald Cook și Franklin Roosevelt, precum și fregata britanică Kent au învățat să acționeze în condiții climaterice dificile.
Toate aceste acțiuni arată nu doar tentativele alianței de a-și consolida potențialul militar în Nord, dar și sporirea forței Marinei Militare a Rusiei și a Flotei de Nord în special. După încheierea războiului rece și destrămarea URSS, SUA nici nu trata flota rusă ca pe un inamic serios. Acum sunt nevoite să țină cont de ea.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova