Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Dmitri Peskov a oferit detalii despre negocierile dintre Putin și Lukașenko

© RIA Kremlin Pool / Accesați arhiva multimediaВстреча президентов РФ и Белоруссии В. Путина и А. Лукашенко
Встреча президентов РФ и Белоруссии В. Путина и А. Лукашенко  - Sputnik Moldova
Abonare
Ieri seara, la Soci au luat sfârșit negocierile purtate de președintele federației ruse, Vladimir Putin, cu președintele Belarus, Alexandr Lukașenko.

CHIȘINĂU, 15 sept - Sputnik. Secretarul de presă al liderului rus, Dmitri Peskov, le-a relatat jurnaliștilor despre ce au discutat tete-a-tete cei doi șefi de stat timp de patru ore. RIA Novosti a sintetizat cele mai importante subiecte discutate de Putin și Lukașenko.  

În primul rând, creșterea schimbului de mărfuri

Peskov a amintit că întrevederea celor doi șefi de stat a fost precedată de negocierile dintre delegațiilor celor două țări. Premierul rus, Mihail Mișustin, a efectuat o vizită la Minsk, la rândul lor, funcționari de stat belaruși au mers la Moscova.

Визит президента РФ В. Путина в Белоруссию - Sputnik Moldova
Rusia
La Soci au loc negocieri Putin – Lukașenko: Care au fost primele declarații

Peskov spune că cei doi președinți și-au axat discuția pe chestiunile deja negociate dintre părți. Și, în primul rând, au discutat chestiunile comercial-economice.

El a precizat că o parte din noul credit anunțat de Putin de un miliard și jumătate de dolari va fi utilizată pentru restructurarea vechilor datorii.

Peskov a precizat că cel mai important lucru în relațiile bilaterale dinte Rusia și Belarus este creșterea schimbului de mărfuri.

"Acordul nu este un scop în sine. Scopul este impulsionarea relațiilor comercial-economice dintre Rusia și Belarus. Suntem doi parteneri foarte apropiați", a precizat Peskov.

La capitolul cooperării economice, Putin și Lukașenko au mai discutat și despre livrările de energie electrică.

Lukașenko – un președinte legitim

Discutând despre situația din Belarus, care s-a creat după alegerile prezidențiale și acțiunile de protest de masă, Peskov a spus că poziția Kremlinului este că Lukașenko este un președinte legitim.

Президент Белоруссии А. Лукашенко дал интервью российским журналистам - Sputnik Moldova
Politică
Lukașenko: Nu am miliarde, singura mea avere este țara
El a amintit că Putin, din capul locului, a cerut ca totul să se desfășoare pe un făgaș legitim. Jurnaliștii l-au întrebat pe Peskov dacă cei doi lideri au discutat despre posibilitatea aplicării forței pentru a-i dispersa pe protestatarii din Belarus, la care secretarul de presă al liderului rus a răspuns că acest subiect nu ține de domeniul relațiilor bilaterale.

De asemenea, amendarea Constituției despre care a vorbit anterior Lukașenko nu constituie un subiect al relațiilor bilaterale, ci unul al afacerilor interne ale belorușilor.

Chestiunea bazelor militare nu a fost discutată

La capitolul cooperării militare a celor două țări, Peskov a anunțat că Putin și Lukașenko nu au discutat în cadrul negocierilor chestiunea amplasării bazelor militare ruse în Belarus.

El a precizat că afirmațiile precum că ajutorul acordat Republicii Belarus de Rusia în schimbul amplasării acestor baze militare nu are nicio tangență cu realitatea.

Peskov a spus că exerciții militare comune vor avea loc, dar chestiune cu bazele militare nu este pe ordinea de zi.

Livrarea vaccinului

Reprezentantul Kremlinului a mai spus că cei doi șefi de stat au discutat și despre cercetările efectuate de oamenii de știință în vederea combaterii infecției de coronavirus.

"Au discutat în mod special participarea Belarusului la cea de a treia testare a vaccinului "Sputnik". Putin a dispus livrarea primei partide de vaccinuri pentru Belarus", a spus Peskov.

El a mai menționat că părțile acordă mare importanță cooperării în acest domeniu.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0