Premier: Polonia speră să găzduiască trupele SUA dacă sunt retrase din Germania

© AP Photo / Mindaugas KulbisNato-Technik, die auf Bahnwaggons transportiert wird, Litauen (Archiv)
Nato-Technik, die auf Bahnwaggons transportiert wird, Litauen (Archiv) - Sputnik Moldova
Abonare
Varșovia și-a pus speranța că va găzdui unele dintre trupele SUA care s-ar pregăti să părăsească Germania la ordinele lui Donald Trump, a semnalat premierul Poloniei, în timp ce există vești că planurile de redesfășurare a trupelor sunt deja pe masă

BRUXELLES, 8 iun - Sputnik, Daniela Porovăț. Reuters și Wall Street Journal au anunțat ca administrația Trump se îndreaptă spre reducerea contingentului armat din Germania, cu până la 9.500 de soldați care au primit ordinul să împacheteze și să fie gata de plecare. Forța de 34.500 de soldați va pierde așadar peste un sfert din oamenii săi dacă repoziționarea trupelor merge mai departe, arată RT. 

Deși știrile așteaptă încă să fie confirmate oficial, Polonia a lansat deja intenția de a cere pentru sine o felie din tortul trupelor americane.

”Sper adânc că, urmare a multelor discuții pe care le-am avut... o parte a trupelor bazate acum în Germania care sunt mutate de către SUA... vor veni într-adevăr în Polonia”, a spus ieri premierul Mateusz Morawiecki la un post de radio.

Decizia este acum în mâinile SUA, dar Varșovia speră că, așa cum a spus premierul, ”contingentul SUA din Polonia va continua să crească”. Extinderea prezenței trupelor americane este despre întărirea ”flancului estic al NATO”, a mai spus premierul, abținându-se însă să invoce mult clamata ”amenințare rusească”.

”Cred că Germania înțelege că geopolitica se schimbă și că noi avem nevoie să întărim partea estică din NATO”, a declarat șeful Executivului de la Varșovia.

În același timp, Berlinul a fost prins cu garda jos de către aceste știri, a sugerat publicația germană Der Spiegel. Articolul spune că Washingtonul nu a anunțat dinainte Germania, aliatul său NATO, de planurile sale. Și ministrul Apărării, și ministerul de Externe de la Berlin au refuzat să comenteze chestiunea, așa cum a refuzat și Pentagonul.

Diferendele dintre aliați s-au intensificat luna trecută când Cancelarul Angela Merkel a refuzat să participe personal la reuniunea G7, invocând ”situația generală a pandemiei”.

Refuzul de a merge la Washington a fost doar ultimul exemplu al unei relații dificile între cei doi lideri care s-au contrat înainte pe o gamă largă de subiecte, incluzând comerțul, apărarea și relațiile externe.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0