Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Retrospectiva zilei: CEC a luat mai multe decizii legate de alegerile prezidențiale

© Sputnik / Mihai CarausCEC
CEC - Sputnik Moldova
Abonare
Comisia Electorală Centrală a aprobat la ședința din această seară mai multe decizii care se referă la alegerile prezidențiale din noiembrie.

CHIȘINĂU, 14 sept. - Sputnik. CEC a stabilit că membrii consiliilor electorale de circumscripţie de nivelul doi, care vor fi implicați în organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru funcția de președinte, vor fi eliberați de la atribuţiile de serviciu de la locul de muncă în această perioadă.  

Центральная избирательная комиссия - Sputnik Moldova
Politică
CEC a înregistrat încă trei grupuri de inițiativă pentru colectarea semnăturilor
”Se propune degrevarea de la locul de muncă permanent și se convoacă pe perioada activității consiliilor electorale. Astfel, unii membrii din data de 14 septembrie până în data de 3 noiembrie vor fi scutiți. Totodată, vor fi degrevate persoane care vor efectua dezinfectarea suprafețelor și a birourilor electorale”, a declarat președintele CEC, Dorin Cimil.

În același timp, instituția a aprobat statele de personal ale aparatelor consiliilor electorale ale circumscripțiilor electorale.

”Avem toate consiliile create, în afară de consiliul Chișinău care nu s-a întrunit în ședință pentru a se aprecia în acest sens, precum și numărul de persoane implicate: contabili, șoferi, operatori, consultanți și responsabili de repartizarea ehipamentului anti-COVID. Astfel, personalul încadrat - operator, consultant și șofer vor activa în perioada 14 septembrie-3 noiembrie. Responsabilii de dezinfectare vor activa din ziua când vor fi constituite birourile electorale până în data de 3 noiembrie”, a precizat președintele CEC, Dorin Cimil. 

Încă un cadidat a prezentat semnăturile

Totodată, astăzi CEC a recepționat documentele și listele de subscripţie pentru înregistrarea candidatului PLDM la prezidențiale, Tudor Deliu. 

© Photo : CECCEC a recepționat semnăturile candidatului Tudor Deliu
Retrospectiva zilei: CEC a luat mai multe decizii legate de alegerile prezidențiale  - Sputnik Moldova
CEC a recepționat semnăturile candidatului Tudor Deliu

Documentele și listele de subscripție urmează să fie verificate în decursul a 7 zile, după care CEC va decide înregistrarea sau respingerea candidatului.

Центральная избирательная комиссия - Sputnik Moldova
Politică
Doi concurenți la funcția de președinte, înregistrați de CEC
Anterior, CEC a înregistrat alți doi doi concurenți electorali în cursa pentru funcția de președinte al țării. Este vorba despre Andrei Năstase, candidatul Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr” și Renato Usatîi din partea formațiunii „Partidul Nostru”.

Totodată, Comisia Electorală Centrală a înregistrat anterior mai multe grupuri de inițiativă care vor colecta semnături în susținerea candidaților la prezidențiale. Este vorba despre grupul actualului președinte Igor Dodon, candidat desemnat de adunarea cetățenilor, care zilele trecute a depus dosarul la CEC, cel a lui Serghei Toma, candidat desemnat de Partidul Oamenilor Muncii și cel a lui Alexandr Kalinin, candidat indepdent.

Grupurile de inițiativă vor colecta semnături până cel târziu 1 octombrie. Potrivit legislației, campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie va începe cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor, adică din data de 2 octombrie. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0