Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Principala zi de vot în Rusia în cadrul alegerilor regionale - detalii

© Sputnik / Максим Богодвид / Accesați arhiva multimediaЕдиный день голосования в регионах России
Единый день голосования в регионах России - Sputnik Moldova
Abonare
Peste 56 de mii de secții de votare au fost deschise în întreaga Rusie. Procesul electoral va fi urmărit de 237 de mii 524 de observatori.

CHIȘINĂU, 13 sept - Sputnik. Duminică este principala zi de vot în cadrul alegerilor regionale din Federația Rusă. Anul acesta, în peste 83 de mii de Subiecți ai Federației se desfășoară peste nouă mii de campanii de toate nivelurile, în 83 de regiuni ale țării, cu excepția Kabardino-Balkaria și a Sankt-Petersburgului.

Центральная избирательная комиссия - Sputnik Moldova
Societate
Perioadă de înregistrare încheiată: Câți candidați ar putea fi la alegerile prezidențiale

Alegerile guvernatorilor vor avea loc în 20 de regiuni. În 18 subiecte ale Federației, liderii vor fi aleși prin vot direct, iar în nouă dintre ele guvernatorii interimari candidează pentru un prim mandat. În încă două autonomii Neneț și Hantî-Mansiisk - guvernatorii vor fi aleși de către parlamentari din rândul candidații propuși de președinte. Locuitorii a patru districte cu mandat unic din regiunile Tatarstan, Penza, Iaroslavl și Kursk vor vota la alegerile parțiale ale deputaților Dumei de Stat. Noi parlamente vor fi alese în 11 regiuni. În principalele orașe a 22 de subiecți vor fi aleși deputați ai adunărilor orășenești. Vor avea loc, de asemenea, numeroase alegeri la niveluri mai mici - pentru organele autorităților administrației publice locale din raioane, regiuni urbane și localități.

În urma procesului electoral, vor fi înlocuite peste 78 de mii de mandate de deputați și posturi elective. Alegerile înalților funcționari se desfășoară în 20 de regiuni, în 18 dintre ele sunt directe, deputații organelor legislative sunt aleși în 11 entități constitutive. În cazul a patru subiecte: Kursk, Iaroslavl, regiunile Penza și Tatarstan, se organizează alegeri suplimentare pentru deputații din Duma de Stat în circumscripții cu mandat unic.

Potrivit CEC, au fost înaintați 171 de mii de candidați, dintre care peste 130 de mii sunt din 36 de partide politice, iar aproximativ 40 de mii sunt auto-înaintați. Au fost înregistrați aproape 160 de mii de candidați, sau 93 la sută din toți cei care au depus cerere pentru a candida; mai mult de opt mii, sau aproximativ 5 la sută dintre candidați, li s-a refuzat înregistrarea.

Președintele Comisiei Electorale Centrale din Rusia, Ella Pamfilova, a menționat că, în total, scrutinul va fi monitorizat de 237.524 de observatori. Ea a precizat că partidele politice și asociațiile obștești și-au înaintat 95.729 de observatori, iar candidații - 85.777 de observatori, subiecți ai controlului public - 56.018.

Цик Игорь Додон - Sputnik Moldova
Politică
Igor Dodon, despre fraudarea alegerilor: Cei care strigă înțeleg că vor pierde

Potrivit CEC, din partea partidelor, cei mai mulți observatori au fost înaintați de Rusia Unită - 56.119, de Partidul Comuniștilor al Federației Ruse - 15.631 de observatori, de Partidul Liberal Democrat - 8807, „Spravedlivaia Rossia” - 4768, „Novîe Liudi” - 4.765 de observatori, „Partia Rosta” - 882 observatori, partidul Yabloko - 212 de observatori.

Candidaților și partidelor li s-a oferit posibilitatea să formeze o rezervă de observatori pentru a controla votarea anticipată. Ținând cont de rezervă, candidatul are dreptul să numească șase observatori la comisia electorală a secției, dintre care patru vor fi în rezervă, a explicat CEC. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, există 22.193 de astfel de observatori.

Din cauza situației epidemiologice dificile cauzate de răspândirea infecției cu coronavirus, prin decizia CEC, a avut loc un vot anticipat care a dura două zile (pe 11 și 12 septembrie).

Principala zi de vot în Rusia a fost stabilită prin legea federală „Cu privire la modificările făcute la Legea federală„ privind partidele politice” (2001) și Legea federală „Cu privire la garanțiile fundamentale ale drepturilor electorale și dreptul de a participa la un referendum al cetățenilor din Federația Rusă” (2002) din 2 octombrie 2012 (intrat în vigoare la 1 noiembrie 2012).

Conform legii, principala zi de vot în alegerile pentru organele puterii de stat ale entităților constitutive ale Federației Ruse și ale organelor de autoguvernare locală este a doua duminică a lunii septembrie, în care expiră mandatul acestor organe, iar în anul alegerilor deputaților din Duma de Stat a următoarei legislaturi este ziua votării în în cadrul acestor alegeri.

Drapelul Republicii Moldova - Sputnik Moldova
Societate
Ce cred moldovenii despre relațiile cu Rusia, SUA, România și alți parteneri - Sondaj

Desfășurarea alegerilor în organele puterii de stat ale subiecților Federației Ruse și a organelor de autoguvernare locală în alte zile este permisă în cazurile de încetare anticipată a competențelor acestor organe, alegerea organelor nou formate ale puterii de stat a subiecților Federației Ruse și a organelor locale de auto-guvernare ale municipalităților nou formate, alegeri repetate și suplimentare, precum și în alte cazuri prevăzute de lege.

Legea a eliminat interdicția de a combina zilele de vot în alegeri de diferite niveluri, dacă, în urma unei astfel de combinări, un alegător poate vota cu mai mult de patru buletine. Circumscripțiile uninominale și multinominale sunt formante pentru un termen de zece ani.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0