Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

De ce Vestul pierde cursa vaccinului: Rusia a fost deja demascată

© Sputnik / Russian Defence MinistryВакцинация добровольцев против коронавируса SARS-CoV-2 в Главном военном клиническом госпитале имени Н. Н. Бурденко в Москве
Вакцинация добровольцев против коронавируса SARS-CoV-2 в Главном военном клиническом госпитале имени Н. Н. Бурденко в Москве - Sputnik Moldova
Abonare
Occidentul are o aversiune față de orice succes al Rusiei, iar lupta împotriva vaccinului anti-COVID-19 în SUA are nuanțe vădit politice.

Cursa mondială a vaccinului se îndreaptă iute spre finiș, acroșând în calea sa tot felul de evenimente politice, catastrofe și scandaluri. Adineauri, unul dintre liderii cursei, vaccinul suedezo-britanic AstraZeneca, a zburat de pe traseu (deocamdată nu este clar dacă temporar, pentru un pit stop) din cauza unei inflamații a măduvei spinării la una dintre participantele la studiile clinice.

Vaccin - Sputnik Moldova
AstraZeneca a oprit testările pentru vaccinul anti-COVID - iată din ce cauză

Autoritățile din Marea Britanie și SUA, țări ale căror instituții de presă la sfârșitul verii și-au construit toate demascările vaccinului rusesc pe faptul că acesta “a fost înregistrat în regim de urgență, până la încheierea celei de-a treia faze a testărilor, fiind vorba de un liderism umflat artificial”, au recurs ele însele la o înregistrare în regim de urgență a propriilor vaccinuri.

Această imitare a Rusiei (despre alte exemple a vorbit directorul general al Fundației Ruse pentru Investiții Directe, Kirill Dmitriev), nu împiedică alte instituții de presă occidentale să-și continue atacurile și chiar să intensifice tonul agresiv al „demascărilor”.

De pildă, la CNN găsim un text potrivit căruia “vaccinul lui Putin este respins de angajații din sfera educației”: temându-se pentru sănătatea lor, un oarecare mic sindicat al cadrelor didactice a lansat o petiție online în care le cere cadrelor didactice să nu se vaccineze. Nivelul de competență este dezvăluit de afirmațiile șefului sindicatului, o femeie activă, profesoară de limba engleză: “În primul rând, toată lumea știe că vaccinurile rusești au o calitate mai proastă decât cele străine”, afirmă cu autoritate filologul. “În al doilea rând, a fost creat prea rapid. Este adevărat că nimeni dintre pedagogi nu s-a plâns pe o vaccinare forțată, însă din partea autorităților rusești te poți aștepta la orice”.

Первая в мире вакцина от коронавируса - Sputnik Moldova
Criticii vaccinului rusesc ar trebui să-și caute de bârnele din ochii lor

Sau, spre exemplu, găsim la Bloomberg un text despre savanții unei universități americane “care au îndoieli asupra rezultatelor testărilor vaccinului rusesc, pentru că în raportul publicat în Lancet se observă un nivel de anticorpi suspect de similar la toți voluntarii”. Nu se afirmă direct despre o falsificare, însă în mod vădit ni se face din ochi sugestiv, de parcă ar încerca să ne amintească “e vorba de acei ruși care au falsificat Olimpiada”.

Această repetare simultană a tuturor deciziilor rusești, pe care Occidentul este în stare să le repete, și denunțarea alarmist-glumeață a celor pe care nu sunt în stare să le imite, arată ca o maimuțăreală stângace (fapt care rimează întâmplător ca sens cu faptul că producătorii occidentali își dezvoltă vaccinurile nu pe o platformă umană, ci pe una inovativă, însă neverificată deocamdată până la capăt de “maimuțe”). În plus, faptul că aceste companii încearcă să evite din start orice răspundere juridică este deja o sursă de inspirație pentru caricaturiști.

Medicina - Sputnik Moldova
Centrul Gamalei va crea un vaccin combinat împotriva coronavirusului și a gripei

Ne-am obișnuit cu astfel de forme de operare. Modul revoltător în care Rusia a reușit să facă față coronavirusului, comparativ cu statele occidentale, i-a șocat nu doar pe cei care păstrează cu sfințenie prejudecata că “sistemul de sănătate rusesc doar ucide, oamenii sunt vindecați exclusiv în Europa/Israel/SUA”. Și Occidentul a fost atât de șocat, încât CNN și Bloomberg luni la rândul repetau cu insistență “specialiștii au îndoieli”, “medicii nu cred”, “în Rusia se crede că autoritățile lui Putin falsifică datele statistice”. De altfel, în privința vaccinului chinezesc în presa occidentală întâlnim un val similar de atacuri cu “avem îndoieli, presupunem, ei ascund”.

…În toată această veselie există un aspect care nu este pe deplin conștientizat la noi.

Problema căutării vaccinului în SUA este profund politizată, exact așa cum e politizat tot ceea ce este legat de coronavirus. Același vaccin “suspendat” al AstraZeneca, una din marele speranțe ale lui Donald Trump, pentru care oferirea unei soluții rapide pentru alegători în problema coronavirusului, care a ucis deja 200 de mii de americani și care a distrus viețile și speranțele a milioane de oameni, ar fi un ”gol” în porțile preelectorale ale lui Joe Biden.

Totodată, presa democrată a declanșat o campanie împotriva unor studii grăbite de Trump, care ar pune în pericol sănătatea americanilor. Această campanie este construită pe aceeași schemă ca și atacurile asupra vaccinului rusesc: de dragul voturilor, președintele este dispus să lanseze pe piață un produs neverificat, ale cărui efecte secundare nu se cunosc.

Производство вакцины от COVID-19 на фармацевтическом заводе Биннофарм - Sputnik Moldova
The Lancet a publicat rezultatele testărilor vaccinului rusesc împotriva Covid-19
Apropo, campania anti-Trump (mai exact, e vorba de niște campanii suprapuse – anti-Trump, antirusă și antichineză) are deja un efect teribil: potrivit sociologilor, peste două treimi dintre americani declară că nu se vor vaccina imediat după apariția unui vaccin aprobat.

Cu alte cuvinte, de dragul victoriei asupra lui Trump, oponenții lui sunt gata să-și transforme propriii cetățeni în ”antivacciniști”, adică să le insufle neîncrederea în toate vaccinurile (o neîncredere care apoi va trebui să fie dezrădăcinată cu multe eforturi, ca orice superstiție irațională).

… Iar acum urmează o concluzie amuzantă.

Motivele pentru care statele occidentale, la nivel reflexiv, de principiu, au o aversiune față de orice succese rusești sunt evidente. Autopoziționarea de secole în calitate de pionieri și deschizători de drumuri în orice domenii, iar a țărilor din jur - ca pe niște barbari recunoscători sau nerecunoscători și-a lăsat amprenta. Este un sentiment de care nu poți scăpa atât de ușor.

Anume din aceste motive orice “Sputnik” rusesc, indiferent dacă e vorba de primul satelit artificial al Pământului sau vaccinul Sputnik V, le provoacă acestor oameni o stare de șoc și confuzie.

Apropo, după orice Sputnik urmează cosmonauții. Și unii îl lansează în spațiu pe Gagarin, iar alții încă mai lansează maimuțe-kamikaze.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0