Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cinematografia pe timp de pandemie: Ce a pus la cale regizorul Valeriu Jereghi

© Sputnik / Rodion ProcaValeriu Jereghi
Valeriu Jereghi - Sputnik Moldova
Abonare
Pandemia a bulversat lucrurile în domeniul cinematografiei. Pe de altă parte, această situație de criză a influențat starea de spirit a cineaștilor, susține renumitul regizor Valeriu Jereghi.
Cinematografia pe timp de pandemie: Ce a pus la cale regizorul Valeriu Jereghi

Din cauza situației create de pandemia de coronavirus, multe proiecte din domeniul cinematografiei au fost stopate, iar întrucât această industrie se află într-o continuă evoluție, dezvoltarea ulterioară a acesteia este foarte imprevizibilă. În același timp, această situație de criză a devenit o sursă de inspirație pentru unii oameni din domeniul culturii, iar concepția filmelor se poate schimba esențial.

De această părere este scenaristul și regizorul Valeriu Jereghi, care pe timp de pandemie a scris un scenariu deosebit pentru un film de lung metraj.

"Am scris un scenariu pentru filmul "Pandemie". Este o producție de comedie dramatică în care se reflectă viața oamenilor de până și după pandemie", a dezvăluit el.

Pe 27 august curent, președintele țării, Igor Dodon, i-a conferit scenaristului și regizorului Valeriu Jereghi „Ordinul Republicii” pentru merite deosebite față de stat, muncă îndelungată şi prodigioasă în diverse domenii, înalte calități profesionale și activitate intensă pe tărâm social.

Igor Chistol - Sputnik Moldova
Actor moldovean care a cucerit publicul din Rusia – Iată cum a reușit
Amintim că Valeriu Jereghi timp de patru ani s-a aflat în fruntea Centrului Național al Cinematografiei. Astfel, în perioada 2016-2020,  cu suportul financiar al statului, care constituie 5 milioane de lei pe an, au fost lansate în producție 34 de filme autohtone – artistice de lung și scurt metraj, documentare de lung și scurt metraj, animație și dezvoltări de proiect. Multe dintre filmele moldovenești lansate cu suportul CNC au ajuns în Selecții oficiale și au fost onorate cu Premii la prestigioase festivaluri internaționale de film. Astfel, producțiile moldovenești au adus peste 25 de premii internaționale.

Anterior, binecunoscutul regizor a declarat că cinematografia este imaginea țării, iar din acest motiv, acest domeniu necesită o atenție sporită din partea autorităților. După ce și-a încheiat mandatul de director al Centrului, Jereghi a subliniat faptul că filmul moldovenesc are un viitor promițător, iar de acest lucru ne putem convinge prin prisma reușitelor obținute în ultimii ani.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0