Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Stilul de viață vegan: Cum trebuie să arate meniul unei persoane care nu consumă carne

© Photo : Arhivă personală / Emilia HârtieEmilia Hârtie
Emilia Hârtie - Sputnik Moldova
Abonare
Alimentația vegană capătă tot mai multă popularitate, fiind adoptată de oameni din motive etice, religioase, ecologice, cât și din motive de sănătate. Despre beneficiile alimentației vegane aflați de la bucătarul cu o experiență de peste 40 de ani Emilia Hârtie.
Stilul de viață vegan: Cum trebuie să arate meniul unei persoane care nu consumă carne

În cadrul emisiunii "INTERSCȚII", bucătarul cu o vastă experiență Emilia Hârtie a precizat că alimentația vegană pune accentul pe consumul de alimente și băuturi bazate pe plante, adepții acesteia eliminând complet produsele de origine animală, inclusiv lactatele, din meniul lor. 

Mai mult, dieta vegană aduce numeroase beneficii în termeni de sănătate oricărei persoane care decide să recurgă la ea, susține Emilia Hârtie. Totuși, cei care hotărăsc să aleagă alimentația vegană trebuie să o facă treptat, pentru a nu provoca stres organismului.

"Alimentația sănătoasă și echilibrată presupune un consum mare de legume și fructe și excluderea produselor de origine animală. Mâncarea vegană ameliorează problemele de sănătate. În cazul numeroaselor afecțiuni, cum ar fi scleroza multiplă, reumatismul sau ca sprijin în tratarea cancerului, se recomandă acest tip de alimentație. Produsele de origine animalieră sunt grele pentru organism, sunt bogate în colesterol și grăsimi, ceea ce provoacă numeroase boli", a explicat ea.

Totodată, bucătăria vegană poate fi variată și gustoasă, susține Emilia Hârtie. Renunțarea la produsele de origine animală nu presupune automat o limitare. Ea înlocuiește multe dintre alimentele de origine animală, fără a face compromisuri în ceea ce privește gustul.

Ionuț Verzea și Eniko Pal - Sputnik Moldova
Nutriționist: Nu mâncați acest aliment, vă îmbolnăvește

În acest sens, bucătarul a oferit câteva idei de meniu și rețete vegane ușoare, rapide și pline de nutrienți, pentru cei care doresc să se inspire sau să încerce dieta vegană, sau, de ce nu, să treacă în tabăra veganilor.

Astfel, micul dejun, așa cum îl cunoaște toată lumea, este numit de vegani "marele dejun". Și asta pentru că dimineața este improtant să ne alimentăm cât mai sănătos și consistent pentru a avea energie pe tot parcursul zilei.

"La micul dejun recomand un terci din cereale fierte în lapte sau apă. Folosiți laptele de soia, migdale, susan sau arahide. Terciul îl puteți servi cu puțină miere, stafide, fructe proapete, uscate, semințe măcinate de in, sau susan măcinat, sau dovleac. De asemenea, recomand o tartină cu pateu sau unt de arahide sau tofu, care este un înlocuitor a cașcavalului", a subliniat Emilia Hârtie.

La prânz, majoritatea oamenilor s-au deprins cu renumitul felul întâi - supe cu felii de carne, iar unii optează neapărat și pentru felul doi. Emilia Hârtie spune că veganii preferă la amiază o masă consistentă, din care nu lipsesc legumele de sezon, dar exclud toate lichidele.

Покупатели в торговом зале гипермаркета - Sputnik Moldova
Societate
De ce chișinăuienii s-au făcut vegani și nu vor să mai pună carne în gură

"Din meniul vegan nu trebuie să lipsească varza roșie, ceapa, usturoiul, salata verde, roșiile, castaveții, ridichea, conopida, morcovul corean ș.a. Cei care preferă salatele trebuie să le consume neapărat cu ulei presat la rece de floarea soarelui sau de măsline. Acestea pot fi savurate cu terci de ovăz, năut, hrișcă sau mămăligă", a menționat bucătarul.

Cina trebuie să fie una cât se poate de ușoară, dar în același timp să conțină tot necesarul de vitamine. Aceasta nu trebuie servită mai târziu de ora 18:00.

"Ciorbița de legume este o bombă de vitamine. O puteți prepara din ceapă, morcovi, ardei gras tocat cubulețe, roșii tocate mărunt, conopidă, fasole verde, fasole galbenă, pătrunjel și leuștean. La dorință, serviți o bucată de pâine crocantă, rumenită la cuptor, unsă cu mujdei tradițional din ulei, usturoi, apă și sare", a conchis ea.

De menționat este că Emilia Hârtie activează de ani buni la un sanatoriu cu renume din Republica Moldova. Pe lângă procedurile medicale, oamenii urmează și un regim alimentar sănătos la această stațiune.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0