Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Alegerile prezidențiale: Cine a depus astăzi actele la Comisia Electorală Centrală

© Sputnik / Miroslav RotariЦИК
ЦИК  - Sputnik Moldova
Abonare
În timp ce unii pretendenți la fotoliul de șef de stat abia și-au înregistrat grupurile de inițiativă, alții au prezentat deja semnăturile colectate pentru a candida la prezidențiale.

CHIȘINĂU, 7 sept - Sputnik. Comisia Electorală Centrală a recepționat astăzi actele pentru înregistra grupului de inițiativă care va colecta semnături în favoarea candidatului Partidului „ȘOR”, Violeta Ivanov. 

„Pentru mine este o responsabilitate pornirea în acest drum deloc ușor, dar, având încrederea echipei, voi face tot posibilul ca să nu dezamăgesc nici echipa și niciun alegător”, a declarat Violeta Ivanov după ce a depus dosarul la CEC. 

Alți pretendenți la fotoliul de șef de stat au reușit deja să colecteze semnăturile necesare pentru înregistrarea candidaturii. Liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, este primul din candidații la funcția de președinte al Republicii Moldova care a adunat semnăturile necesare pentru înregistrarea sa în cursă.

ЦИК CEC - Sputnik Moldova
Politică
CEC a publicat rezultatele alegerilor de ieri: De la ce partide sunt primarii aleși

Acesta, însoțit de alți membri ai Platformei DA, a mers astăzi la CEC, unde a depus lista cu 25 421 de semnături pentru susținerea sa. Năstase a mulțumit tuturor celor care l-au ajutat în colectarea semnăturilor, dar și celor care au semnat. Liderul PPDA spune că este pregătit să dea lovitura și să-și asume funcția de șef al statului.

La fel ca Andrei Năstase, și președintele formațiunii Partidul Nostru, Renato Usatîi, a depus la CEC lista cu semnături.

„Le mulțumesc la toți cetățenii care au semnat. Pentru noi n-a fost complicat să colectăm, deoarece avem 9 primari de orașe. Am rugat mai mulți colegi din primărie și și-au luat concediu din cont propriu, ca să nu se ocupe de colectarea semnăturilor având mandat de primar de oraș sau de sat. Nu e corect”, a declarat Renato Usatîi. 

Ordinea înscrierii în buletinul de vot

Tot astăzi Comisia Electorală Centrală a stabilit ordinea înscrierii în buletinul de vot a primilor doi candidați la funcția de șef de stat.

Liderul formațiunii Partidul Nostru ar putea fi primul în buletin, conform tragerii la sorți organizate de CEC. Astfel, al doilea în buletinul de vot ar putea fi Andrei Năstase. 

Выборы в Молдавии - Sputnik Moldova
La alegerile prezidențiale din acest an am putea avea parte de surprize - Experți

Ordinea va fi schimbată doar în cazul în care CEC va respinge listele prezentate de cei doi pretendenți la fotoliul de șef de stat.

Conform prevederilor legale, în termen de 7 zile din data depunerii, Comisia urmează să examineze setul de documente, să verifice listele de subscripție prezentate și să decidă dacă vor fi sau nu înregistrați candidații respectivi.

Ceilalți pretendenți abia urmează să prezinte listele cu semnăturile necesare colectate la CEC. 

Alegerile prezidențiale se vor desfășura în data de 1 noiembrie 2020. Din data de 1 septembrie pot fi depuse actele pentru înregistrarea grupurilor de inițiativă pentru candidații la funcția de președinte. Acestea urmează să aibă între 25 și 100 de membri care vor colecta semnături în susținerea candidatului la alegerile prezidențiale. 

Grupurile de inițiativă vor colecta semnături până la data de 1 octombrie 2020.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0