Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Șeful diplomației germane: Rusia se află în fața unei provocări

© Sputnik / Григорий Сысоев / Accesați arhiva multimediaHeiko Maas
Heiko Maas - Sputnik Moldova
Abonare
Rusia se află acum în fața unei provocări, așteptăm acțiuni în cazul Navalnîi, a declarat ministrul federal de Externe.

CHIȘINĂU, 6 sept – Sputnik. Ministrul de Externe al RFG, Heiko Maas, a declarat că așteaptă ”în zilele apropiate” acțiuni de la Rusia în legătură cu cazul lui Alexei Navalnîi, în caz contrar Berlinul va discuta cu partenerii luarea unor măsuri de răspuns.

”Ultimaturile nu ajută pe nimeni să se miște înainte. Însă dacă în zilele apropiate nu vor urma explicații din partea Rusiei, va trebui să discutăm un răspuns cu partenerii noștri”, a declarat ministrul într-un interviu pentru tabloidul  Bild am Sonntag, citat de RIA Novosti.

Potrivit lui Maas, ”atacul” asupra lui Navalnîi a fost comis ”cu utilizarea unei substanțe chimice de luptă letale, interzise internațional”. Fiind întrebat cât de sigur este că în spatele situației cu Navalnîi se află statul rus, Maas a răspuns: ”Există multe semne în acest sens, de aceea partea rusă se află acum în fața unei provocări”.

Donald Trump - Sputnik Moldova
Cum a comentat Trump cazul Navalnîi

”Ne punem mari speranțe în Guvernul rus în ceea ce ține de descoperirea acestei crime grave. Dacă acesta nu are nicio atribuție la atac, este în propriile sale interese să dovedească acest fapt”, a adăugat Maas.

Ministerul rus de Externe a venit ieri ci o reacție în legătură cu ”declarațiile ostile” ale unor țări în legătură cu situația lui Aleksei Navalnî.

“Constatăm o multitudine de declarații ostile în raport cu Rusia în privința situației legate de starea de sănătate a lui Aleksei Navalnîi. Am atras atenția, în special, la declarația comună la acest subiect a ministrului Afacerilor Externe al Germaniei, Heiko Maas, și a ministrului Afacerilor Externe al Franței, Jean-Yves Le Drian”, este menționat în declarația MAE al Rusiei.

“În legătură cu aceste afirmații categorie, potrivit cărora compușii chimici neurotoxici, clasificat în occident ca “Noviciok”, au fost dezvoltați la noi, ținem să reamintim următoarele. În decursul a câtorva ani, asupra acestor compuși, care fac parte din acest grup larg de substanțe chimice, au lucrat specialiștii mai multor state occidentale și structurilor specializate ale NATO. În SUA, spre exemplu, autorilor tehnologiilor de utilizare a acestora în luptă le-au fost eliberate oficial peste 150 de patente”, menționează diplomația rusă

Detalii în cazul Navalnîi

Алексей Навальный - Sputnik Moldova
Societate
Minskul a publicat interceptarea discuției Varșovia-Berlin pe cazul lui Navalnîi
În dimineața de 20 august, avionul cu care Navalnîi zbura din Tomsk la Moscova a aterizat de urgență la Omsk. Activistului i s-a făcut rău în timpul zborului, iar după aterizare acesta a fost internat la secția de terapie intensivă a spitalului de urgență din Omsk.

Medicii din Omsk au declarat că sunt convinși că pacientul nu a fost otrăvit, chiar dacă au examinat inițial o astfel de ipoteză. În sângele și urina lui nu au fost descoperite substanțe otrăvitoare. Potrivit lor, principala diagnoză de lucru este cea de tulburări metabolice, care au provocat o scădere bruscă a concentrației de zahăr în sânge.

Ulterior, opozantul a fost transportat cu avionul în Germania. Chiar în ziua spitalizării acestuia, Poliția și Procuratura au început investigațiile.

Dmitri Peskov a declarat că Rusia este interesată și vrea să clarifice situația, însă pentru asta este nevoie de informație din Germania. Acțiunile de investigație pe cazul Navalnîi de facto se desfășoară, iar dacă se va confirma prezența substanței toxice, ancheta va fi deschisă și de jure, a afirmat purtătorul de cuvânt aș șefului statului rus.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0