Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cum a comentat Trump cazul Navalnîi

© AP Photo / Alex BrandonDonald Trump
Donald Trump - Sputnik Moldova
Abonare
Trump are încredere în concluziile Germaniei cu privire la Navalnîi, dar nu dispune deocamdată dovezi în privința implicării Rusiei în ”otrăvirea” acestuia.

CHIȘINĂU, 5 sept – Sputnik. Statele Unite vor examina cu cea mai mare atenție situația creată în jurul bloggerului Alexei Navalnîi, o declarație în acest sens a făcut președintele SUA Donald Tramp, informează RIA Novosti.

”Cred că trebuie să examinăm foarte serios acest lucru, dacă este așa. Și cred că vom face acest lucru”, a spus el, răspunzând la o întrebare despre ”otrăvirea” lui Navalnîi.

Șeful Casei Albe a menționat că nu dispune deocamdată dovezi în privința faptului că Rusia ar avea vreo implicare în presupusa ”otrăvire” a lui Navalnîi. Totodată, Trump a declarat că dacă se va dovedi că Rusia este implicată în cele întâmplate, el va fi ”tare furios”.

Merkel: Europas Sicherheit nur gemeinsam mit Russland erreichbar - Sputnik Moldova
Va decide „Noviciok” soarta „Nord Stream – 2”?

”Nimeni nu a fost mau dur decât mine în privința Rusiei”, a spus președintele american, fiind întrebat ce pași trebuie să întreprindă SUA în situația creată în jurul lui Navalnîi.

Liderul american a comunicat că are încredere în concluziile autorităților germane în privința bloggerului, însă a subliniat că SUA nu au văzut deocamdată aceste date. El a adăugat că nu va obiecta în legătură cu măsurile pe care Berlinul planifică să le aplice în privința Rusiei în acest context.

Anterior, guvernul Germaniei declarase că bloggerul rus ar fi fost otrăvit cu o substanță neurotoxică din așa-numitul “grup Noviciok”, fără a specifica despre ce este vorba. Ulterior, șeful diplomației UE, Josep Borrel, a declarat că Uniunea Europeană își rezervă dreptul de a impune sancțiuni.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a reamintit că specialiștii ruși au verificat diverse ipoteze, însă nicio substanță toxică nu a fost detectată în organismul activistului. MAE al Rusiei a declarat că graba cu care SUA și UE au preluat această teorie este una suspectă. Diplomații ruși au admis că declarațiile despre pretinsa otrăvire au menirea să justifice anumite „reacții de răspuns”, elaborate din timp.

Savantul Leonid Rink, care a participat la elaborarea substanței ”Noviciok”, a relatat pentru RIA Novosti că simptomele prezentate de Navalnîi nu au nicio similitudine cu cele care apar în cazul otrăvirii cu această toxină.

Spitalizarea lui Navalnîi

În dimineața de 20 august, avionul cu care Navalnîi zbura din Tomsk la Moscova a aterizat de urgență la Omsk. Activistului i s-a făcut rău în timpul zborului, iar după aterizare acesta a fost internat la secția de terapie intensivă a spitalului de urgență din Omsk.

Алексей Навальный - Sputnik Moldova
Societate
Minskul a publicat interceptarea discuției Varșovia-Berlin pe cazul lui Navalnîi

Medicii din Omsk au declarat că sunt convinși că pacientul nu a fost otrăvit, chiar dacă au examinat inițial o astfel de ipoteză. În sângele și urina lui nu au fost descoperite substanțe otrăvitoare. Potrivit lor, principala diagnoză de lucru este cea de tulburări metabolice, care au provocat o scădere bruscă a concentrației de zahăr în sânge.

Ulterior, opozantul a fost transportat cu avionul în Germania. Chiar în ziua spitalizării acestuia, Poliția și Procuratura au început investigațiile.

Dmitri Peskov a declarat că Rusia este interesată și vrea să clarifice situația, însă pentru asta este nevoie de informație din Germania. Acțiunile de investigație pe cazul Navalnîi de facto se desfășoară, iar dacă se va confirma prezența substanței toxice, ancheta va fi deschisă și de jure, a afirmat purtătorul de cuvânt aș șefului statului rus.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0