Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Importanța vaccinării bebelușilor până la un an

© Sputnik / OsmatescoAnatol Melnic
Anatol Melnic - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Invitat în studioul Sputnik Moldova, şeful secției supraveghere epidemiologică a bolilor prevenibile prin vaccinări din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Anatol Melnic, a vorbit despre importanța vaccinării copiilor și miturile legate de vaccinare.
Importanța vaccinării bebelușilor până la un an: Ce trebuie să cunoască părinții

Mulți dintre părinții moldoveni refuză vaccinarea copiilor. Aceștia au o atitudine sceptică față de imunizare, argumentând că vaccinarea este o metodă folosită pentru a reduce numărul populației sau nu este altceva decât o afacere profitabilă pentru cineva. Prezent în studioul Sputnik Moldova, Anatol Melnic a făcut unele concretizări cu privire la aceste zvonuri pe care le califică drept mituri.

Potrivit specialistului, vaccinarea este una dintre cele mai eficiente metode din istoria medicinii pentru a preveni infecțiile care au un potențial de răspândire și de evoluție sub formă de epidemie, iar cele mai importante vaccinuri se fac încă în primul an de viață al bebelușului.

"Prima doză se face în primele 24 de ore de la naștere contra Hepatitei B, întrucât infectarea poate avea loc în timpul actului de naștere, iar perioada de incubare este până la 2 luni. Chiar dacă masa corporală este mica sau copilul a fost născut premature, oricum se administrează acest vaccine. În prezent, 90 la sută dintre copii sunt vaccinați contra Hepatitei B", a precizat pentru Sputnik Anatol Melnic.

Potrivit lui, a doua vaccină administrată la fel în maternitate este vaccinul contra tuberculozei, fiind utilizat în practica medicală încă din anul 1921. Vaccinul protejează bebelușii de două cele mai grave și severe forme de tuberculoză: miliară și meningita tuberculoasă.

Medicina - Sputnik Moldova
Societate
Dodon: Cu cât mai repede vom începe vaccinarea, cu atât mai devreme vom scăpa de COVID-19
Și la două luni de la naștere bebelușul primește o serie întreagă de vaccinuri, aceleași doze fiind repetate la 4 și 6 luni (cu excepția vaccinului pneumococic).

"Vaccinul protejează copilul de infecții sau chiar dacă se infectează, nu va face complicații. Este o metodă de a preveni acele maladii care pot avea complicații destul de serioase, ce pot duce chiar la deces", a adăugat Anatol Melnic.

Potrivit statisticilor, rata de vaccinare a copiilor până la un an a scăzut cu 10 la sută în ultimii 15 ani. Specialiștii atenționează că există riscul creșterii cazurilor de infecții grave, care pot fi prevenite doar prin imunizare.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0