Va decide „Noviciok” soarta „Nord Stream – 2”?

Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Germania minte în mod evident în cazul lui Navalnîi. De ce totuși această operațiune a fost executată atât de stângace și ce se ascunde în spatele acestei istorii.

Berlinul a reușit, în cele din urmă, să surprindă Rusia și nu doar pe ea.

Declarația Guvernului Germaniei, potrivit căreia laboratorul armatei (bundeswehr), care a efectuat studii toxicologice ale probelor prelevate de la Aleksei Navalnîi, la solicitarea clinicii “Charite”, ar fi descoperit urme ale utilizării “unei substanțe din grupul Noviciok”, a provocat reacții entuziaste.

 Алексей Навальный - Sputnik Moldova
Rusia
Ambasadorul rus în Austria a fost convocat pentru cazul Navalnîi

E pentru prima data în istoria contemporană când o mare putere nici nu se complică prea mult într-o operațiune de acoperire a unei minciuni.

În ultimele câteva decenii, politica mondială a făcut praf reprezentările idealiste potrivit cărora o minciună directă este o dovadă de prost gust pentru statele care sunt în stare să recurgă la viclenie, să se eschiveze, să utilizeze niște construcții retorice întortocheate, pentru a evita situații în care ar minți pe față. Dimpotrivă, nu ezită deloc s-o facă, atunci când le este convenabil și necesar.

Cel puțin în trecut regulile jocului stipulau că minciuna trebuie să fie cât de cât convingătoare – dacă nu pentru specialiști, cel puțin pentru opinia publică.

Din aceste considerente a devenit emblematică povestea cu eprubeta lui Colin Powell: secretarul de stat al SUA declarase că Saddam Husein dispune de fabrici “pe roți și pe șine de tren, care produc arme biologice”, iar pentru a-și proba afirmațiile, a fluturat o eprubetă cu un praf alb și lumea l-a crezut pe cuvânt.

Otrăvirea celor doi Skripal a reușit să devină un show impresionant pentru orice observator dintr-o parte. În timp ce specialiștii indicau incoerențe și contradicții în versiunile expuse de britanici, masele largi urmăreau criminaliștii în scafandri, cartiere izolate, case demolate și oameni ajunși pe patul de spital. Imaginile unui atac chimic în centrul Europei păreau destul de convingătoare pentru oamenii care au văzut zeci de filme americane despre catastrofe de proporții.

Belarus Russia  - Sputnik Moldova
Politică
Lukașenko anunță interceptarea unei discuții Berlin-Varșovia în cazul lui Navalnîi

Acum pe scenă a apărut Germania, lansând o versiune a otrăvirii lui Navalnîi, în care chiar și omul cel mai naiv și credul, fără niciun fel de cunoștințe elementare de chimie și criminologie, ar exclama cu tărie: “Nu vă cred!”.

Nici nu mai știi ce ne-ar surprinde mai mult în legenda propusă de nemți: faptul că substanța toxică militară superletală eșuează de fiecare dată în tentativele de a lichida persoanele indezirabile pentru autoritățile rusești, însă este utilizată în continuare, sau faptul că Noviciok, din cauza căruia exista riscul demolării unei jumătăți din Salisbury, a fost utilizat împotriva lui Navalnîi în avion – fără a afecta alți pasageri, medici și alte persoane care au contactat cu el. Sau faptul că Rusia a permis transportarea bloggerului la tratamente peste hotare – probabil, pentru a-și garanta un nou scandal internațional, atunci când substanța toxică va fi detectată.

Nici experții nu au luat apă în gură. Aceștia spun direct că tablou clinic al otrăvirii arată altfel, “grupul Noviciok” nu există, iar Berlinul se eschivează cu încăpățânare de la orice cooperare și de la oferirea oricăror informații care ar permite verificarea validității declarațiilor făcute.

Germania a enunțat o minciună evidentă, fără a depune vreun efort de-ai oferi cel puțin o aparență a unei plauzibilități.

Aici se naște o întrebare: de ce au procedat anume așa? Puteau s-o facă mai elegant.

Răspunsul simplu se află la suprafață: vin noi sancțiuni.

Rusia s-a obișnuit deja cu acuzații de comitere a unor crime grave de dragul adoptării unor măsuri restrictive. S-a obișnuit cu faptul că aceste măsuri poartă, în cea mai mare parte, un caracter “decorativ”.

Cu toate acestea, probabil, actuala poveste va deveni o excepție, pentru că Germania dispune de o pedeapsă cu adevărat dureroasă pentru Rusia – blocarea proiectului „Nord Stream – 2”. Acest subiect a fost evocat imediat de unii politicieni americani și germani, după ce a devenit cunoscută “diagnoza” lui Navalnîi.

Mai mult decât atât, ceea ce se întâmplă ne-ar sugera că Statele Unite au reușit să-și atingă scopul și au forțat autoritățile germane să renunțe la construcția gazoductului. Anume din acest motiv operațiunea “Noviciok - 2” este executată într-o manieră atât de stângace, pentru ca tuturor să le fie clar că problema nu constă în otrăvirea bloggerului rus, ci în victoria geopolitică a Washingtonului.

Транспортировка А. Навального из омской больницы в Германию - Sputnik Moldova
Rusia
Cazul Navalnîi: Kremlinul a comentat declarațiile medicilor germani

Doar că Berlinul afirmă în continuare că separă cazul lui Navalnîi și construcția „Nord Stream – 2”. Astăzi o astfel de poziție a fost susținută de premierul Bavariei, președintele Conferinței de Securitate de la Munchen.

Reiese că rezultatul fantastic, anunțat de chimiștii bundeswehrului, reflectă nu atât deciziile asupra viitorului Nord Stream -2, cât lupta continuă în interiorul elitei germane – între cea orientată național și partea ei proamericană. Apropo, militarii germani, legați foarte strâns de SUA prin structurile NATO, aparțin, mai curând, celei de-a doua tabere.

Reducerea la absurd a ultimelor evenimente avantajează forțele care se pronunță în favoarea suveranității Germaniei și a dreptului ei de a-și determina soarta, fără niciun fel de indicații de peste ocean. Dacă nu sunt în stare să opună ceva oponenților lor interni, atunci ar fi logic să preiei inițiativa, pentru a duce procesul la un rezultat dorit.

În ce măsură vor reuși – vom vedea în viitorul cel mai apropiat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0