Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Își doresc o viață mai bună: Iată cu ce inițiative vin Consiliile de Tineret din Moldova

© Sputnik / Rodion ProcaIrina Tizu
Irina Tizu - Sputnik Moldova
Abonare
În localitățile din Republica Moldova au fost create mai multe Consilii de Tineret. Despre implicarea tinerilor din localitățile rurale în activitățile sociale și culturale, inclusiv despre Forumul Tinerilor, aflați de la coordonatoarea de proiecte Irina Tizu.
Își doresc o viață mai bună: Iată cu ce inițiative vin Consiliile de Tineret din Moldova

Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, coordonatoarea de proiecte Irina Tizu a menționat că o acțiune importantă în care sunt antrenate Consiliile de Tineret este elaborarea recomandărilor privind planul de acțiuni și bugetul APL pe componenta tineret, acesta fiind o etapă de consultare a tinerilor din diverse localități în privința problemelor care îi vizează.  

În luna august, Consiliile de Tineret din cadrul Rețelei Naționale a Consiliilor Locale ale Tinerilor din Moldova (RNCLTM) au desfășurat peste 15 Forumuri ale Tinerilor în localitățile în care își desfășoară activitatea - Drochia, Ocnița, Orhei, Ialoveni, Ungheni, Chișinău ș.a. Potrivit Irinei Tizu, scopul forumului este de a discuta rezultatele unui sondaj, desfășurat anterior, cu privire la necesitățile tinerilor din localitate.

"Forumurile Raionale și Municipale ale Tinerilor constituie platforme de dialog prin care ne-am propus să mobilizăm tinerii din localități, reprezentanți ai societății civile, specialiști din diferite domenii, structuri abilitate sau tangibile cu politicile de tineret, factori de decizie din cadrul autorității publice locale și centrale. Tinerii se întrunesc, discută problemele cu care se confruntă și intervin cu propuneri cum acestea ar putea fi soluționate", a relatat tânăra.

Un exemplu în acest sens este desfășurarea Forumului Tinerilor în raionul Ialoveni, care a avut loc în data de 22 august curent. În cadrul Forumului au fost prezentate rezultatele Sondajului cu privire la necesitățile tinerilor din Ialoveni și concluziile pe fiecare segment, au avut loc dezbateri și propuneri pe marginea subiectelor abordate.

Petru Grecu - Sputnik Moldova
Învață cum să scrii un proiect: Activitate inedită pentru tineri - detalii

"Pentru identificarea soluțiilor și recomandărilor vizavi de rezultatele sondajului, au fost organizate ateliere de lucru cu diverse tematici: Educație și formare: Voluntariat, Timp liber, Agrement; Educația pentru sănătate. Comportament deviant; Tinerii și angajarea în câmpul muncii; Participarea tinerilor în procesul decizional la nivel local", a remarcat Irina Tizu.

În urma prezentării rezultatelor din cadrul atelierelor de lucru, Forumul s-a finalizat cu elaborarea și aprobarea Rezoluției Tinerilor, care include soluțiile identificate de către ei pe fiecare segment, iar ulterior acestea va fi prezentată Autorităților Publice Locale.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0