Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Protestele părinților ar putea continua dacă școlile nu vor activa în regim normal

© Sputnik / Mihai CarausPregătirea școlilor pentru anul de învățămînt
Pregătirea școlilor pentru anul de învățămînt - Sputnik Moldova
Abonare
Autoritățile locale nu au un răspuns clar la protestul părinților care cer ca elevii să meargă la ore cu program deplin, iar ei să ajungă la serviciu ca să nu-și piardă job-ul. Cel puțin asta ar fi de înțeles din declarațiile viceprimarul Capitalei Angela Cutasevici.

Chișinău, martie 2020 - Sputnik Moldova
Societate
Important: Orarul troleibuzelor și autobuzelor care vor transporta copiii la școală
CHIȘINĂU, 3 sept- Sputnik. Părinții au solicitat redeschiderea tuturor grădinițelor în regim normal și ca instituțiile de învățământ să aibă program deplin. Asta pentru că din cauza graficului incert al elevilor nu pot merge la serviciu și riscă să rămână fără locul de muncă, iar alții sunt nevoiți să-și lase copiii fără supraveghere.

Viceprimarul Capitalei Angela Cutasevici a cerut părinților să trimită aceste solicitări în scris ca să fie examinate de autoritățile competente. Ea a declarat pentru Sputnik Moldova că a discutat cu un grup de părinți protestatari, din care făcea parte și medicul pediatru Mihai Stratulat, despre accesul copiilor în școlile și grădinițele din Chișinău.

”Ce ține de grădinițe, deja s-a decis că programul va fi extins de la 07:30 până la 17:30 și, respectiv, mai mulți copii vor avea acces. O altă problemă abordată este nedorința părinților de a semna declarația pe propria răspundere atunci când își duc copiii la școală. Noi facem apel la părinți să fie solidari în această perioadă ca sa acționăm în minimizarea riscurilor de îmbolnăvire la elevi și profesori. Vom analiza toate propunerile părinților”, a declarat Angela Cutasevici. 
Elevi în măști de protecție la școală - Sputnik Moldova
Societate
COVID-19: Unsprezece instituții de învățământ din țară sunt în carantină

Viceprimarul Capitalei a menționat că după prima săptămână de școală, vor fi făcute modificări pentru îmbunătățirea situației.

În același timp, medicul Mihai Stratulat a scris într-o postare pe Facebook că la ședința respectivă au analizat și cum se va desfășura învățământul online. Participanții la discuție au ajuns la concluzia că trebuie păstrat și acest model de studii pentru părinții care optează pentru asta. 

”Sperăm la o soluționare cât mai rapidă a problemelor invocate, iar la următoarea ședință a Comisiei Naționale pentru Sănătate Publică propunerile noastre să fie luate în calcul și să fie realizate schimbările propuse, ca de săptămâna viitoare să avem un an de studiu care va garanta accesul la educație și învățământ tuturor celor care își doresc, bazându-ne pe situația epidiomiologică din țară, respectând legislația și măsurile de protecție împotriva COVID-19. În caz contrar, noi nu ne vom opri aici și vom continua protestele pașnice și apolitice”, a precizat Mihai Stratulat. 

La ședința respectivă a participat și avocatul Iulian Rusanovschi. Într-o postare pe Facebook, el a menționat că autoritățile nu au ținut cont de părerea părinților atunci când au decis redeschiderea școlilor din 1 septembrie. 

”Autoritățile nu au nicio soluție pentru părinții care își pierd locurile de muncă sau pentru copiii care rămân nesupravegheați. Autoritățile nu-și asumă răspunderea pentru copiii care au murit și riscă să moară pentru ca rămân nesupravegheați de părinții care lucrează și riscă să rămână fără sursa de întreținere. Insistați pe prezența fizică copiilor în școli, pentru că sunt obligați prin lege să asigurare învățământul de stat care este gratuit și obligatoriu. NU LĂSAȚI ȘCOLILE SĂ DEVINĂ PUȘCĂRII”, a scris Iulian Rusanovschi.

Amintim că recent zeci de părinți au protestat în fața Guvernului, nemulțumiți că mai multe grădinițe rămân închise sau că programul de activitate a fost redus. De asemenea, au cerut renunțarea la lecțiile online, în special pentru că mulți copii nu dispun de computere sau telefoane performante.

În prezent, din totalul de 1.233 de instituții de învățământ general publice și private, 800 au ales prezența 100% la școală. În cazul celorlalte 433 de școli, învățământul este combinat, mai exact au și zile de prezență la școală și zile de lecții online.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0