CHIȘINĂU, 1 sept - Sputnik. Din cele 1252 de instituții de învâțământ din țară, în care se desfășoară diverse cicluri de studii, 1233 și-au reluat activitatea în cadrul sediilor începând de astăzi, 1 septembrie. Alte 19 rămân „fizic” închise din diverse motive. 11 sunt în carantină, iar alte 8 rămân închise din diverse motive, inclusiv pentru nerespectarea regulilor impuse de Agenția Națională de Sănătate Publică în contextul pandemiei generată de COVID-19.
Informația a fost prezentată de ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov. Potrivit lui, acestea și-ar putea redeschide ușile după data de 7 septembrie sau, după caz, după 14 septembrie.
„Pentru modelul 1 - prezența în școală 100%, au optat 800 de instituții. Modelul 2 - învățarea pe schimburi a fost ales de 105 instituții, iar după modelul 3 - învățarea combinată, cu zile de prezență și zile la distanță, vor studia elevii din trei instituții. Modelul 4 hibrid - învățarea pe grupe, jumătate de elevi din clasă și jumătate din numărul de elevi de la distanță, a fost selectat de șase instituții”, a precizat Igor Șarov.
Elevii din 19 instituții din țară au început studiile în regim on-line. Acesta este un model temporar care a fost impus din cauza că localitatea se află în carantină. Pentru modelul mixt, combinarea modelelor 1 și 6 a fost ales de 314 instituții de învățământ din întreaga țară. în aceste condiții, 3891 de cadre didactice din 28 de mii, ceea ce constituie 7,19% din numărul total de cadre didactice, vor activa depășind norma didactică de 1,5 ori. Ministrul mai spune că în acest an de studii cuvântul cheie este responsabilitate.
„Fiecare din noi este responsabil pentru sine, dar în contextul actual este responsabil și pentru cei din jur. Vă invit să tratați foarte atent și cu seriozitate regulile de convețuire împreună în cadrul școlilor, pentru că doar astfel vom ieși învingători din această pandemie”, a declarat ministrul Educației.
Șarov a îndemnat elevii să-și asculte profesorii, iar pe profesori i-a asigurat de susținere. Ministrul crede că în acest an vom reuși să revalorizăm meseria de profesor, iar întreaga societate să conștientizeze respectul pe care îl datorăm dascălilor noștri.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova