Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

1 Septembrie: Ce spune Anatol Gremalschi despre reluarea activității școlilor

© Sputnik / Rodion ProcaAnatol Grimalschi
Anatol Grimalschi - Sputnik Moldova
Abonare
Instituțiile de învățământ din țară și-au reluat activitatea începând cu 1 septembrie. În timp ce unii critică această decizie care-i supune pe copii la multe riscuri, alții susțin aceste inițiative.
1 Septembrie: Ce spune Anatol Gremalschi despre reluarea activității școlilor

Din cele 1252 de instituții de învățământ din țară, în care se desfășoară diverse cicluri de studii, 1233 și-au reluat activitatea în cadrul sediilor începând cu ziua de 1 septembrie.

Ministerul educației, culturii și cercetării - Sputnik Moldova
Societate
A fost creat un grup pentru siguranța în educație în contextul pandemiei COVID-19
Alte 19 rămân „fizic” închise din diverse motive. 11 sunt în carantină, iar alte 8 rămân închise din diverse motive, inclusiv pentru nerespectarea regulilor impuse de Agenția Națională de Sănătate Publică în contextul pandemiei generată de COVID-19, însă procesul de instruire a început online.

Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova fostul ministru al Educației, Anatol Gremalschi, care este și directorul de programe al Institutului de Politici Publice, a menționat că decizia de redeschiderea instituțiilor de învățământ, în contextul pandemiei COVID-19, este una riscantă și riscul de îmbolnăvire atât pentru copii, cât și pentru cadrele didactice este destul de mare.

"Decizia, în general, este una riscantă și personal pentru mine nu este clar cine va suporta consecințele. Cunoaștem că, copiii suportă mai ușor această boală și mult mai greu persoanele de vârsta a treia. Prin urmare, pot fi expuse unui risc mare de îmbolnăvire cadrele didactice, părinții și buneii", a declarat într-un interviu pentru Sputnik Anatol Gremalschi.

Potrivit Ministerului Educaţiei, în 75 la sută dintre instituțiile de învățământ din țară elevii vor fi prezenți fizic la lecții, iar în restul școlilor învăţământul tradițional va fi combinat cu cel online. Pentru modelul 1 - prezența în școală 100%, au optat 800 de instituții. Modelul 2 - învățarea pe schimburi a fost ales de 105 instituții, iar după modelul 3 - învățarea combinată, cu zile de prezență și zile la distanță, vor studia elevii din trei instituții. Modelul 4 hibrid - învățarea pe grupe, jumătate de elevi din clasă și jumătate din numărul de elevi de la distanță, a fost selectat de șase instituții.

Elevii trebuie să stea câte unul în bancă, iar între mese trebuie să fie păstrată o distanță de un metru și jumătate. Totodată, părinţii ai căror copii vor merge la ore trebuie să semneze o declaraţie pe propria răspundere că ei nu au simptome de boală când merg la şcoală.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0