Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Mesajul transmis de Zinaida Greceanîi cu prilejul sărbătorii naționale ”Limba Noastră”

© Public Domain / ZsergheiBustul lui Alexei Mateevici
Bustul lui Alexei Mateevici - Sputnik Moldova
Abonare
”Limba Noastră” este sărbătoarea păcii, solidarității și demnității tuturor cetățenilor Republicii Moldova. Asta a transmis președintele Parlamentului, Zinaida Grceanîi, în contextul sărbătorii naționale ”Limba Noastră”.

CHIȘINĂU, 31 aug - Sputnik. Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, le-a transmis cetățenilor un mesaj de felicitare cu ocazia sărbătorii naționale ”Limba Noastră”.

Bustul lui Mihai Eminescu - Sputnik Moldova
De la lirica erotică, la opera politică și economică – Cum să-l recitim pe Eminescu
Șeful Legislativului a menționat într-o postare pe Facebook că este un eveniment care oferă fiecărui moldovean prilejul de a cinsti, în mod solemn, limba maternă care este parte importantă a identității și culturii.

''Moldova pe bună dreptate se poate mândri de o diversitate frumoasă a limbilor. La noi, toți cetățenii, indiferent de apartenența etnică, se pot bucura de dreptul sacru de a vorbi, citi și gândi în propria lor limbă. Diversitatea culturală și lingvistică este cartea de vizită a Republicii Moldova. De aceea ”Limba Noastră” este și sărbătoarea păcii, solidarității și demnității tuturor cetățenilor Republicii Moldova'', a menționat Zinaida Grceeanîi. 

Originea sărbătorii
În contextul mișcării de renaștere națională de la sfârșitul anilor '80 din RSSM, la Chișinău are loc Marea Adunare Națională de la 27 august 1989. În cadrul adunării, au fost revendicate declararea limbii române drept limbă de stat în RSSM, precum și trecerea la grafia latină.
Открытие выставки Очарованная душа. К 150-летию Ромена Роллана - Sputnik Moldova
(VIDEO) Politolog rus: Limba română este mai mult decât o limbă

Peste două zile, pe 29 august 1989, își începe lucrările cea de-a XIII-a sesiune a Sovietului Suprem din RSSM, care durează până pe 1 septembrie. Ca rezultat al unor intense dezbateri, limba română a fost declarată drept limbă de stat și a fost adoptată trecerea la alfabetului latin.

Sărbătoarea limbii a început sa fie marcată din 1990, fiind instituită printr-o decizie a parlamentului pe 23 iunie 1990 cu denumirea ”Limba noastră cea română” .Ulterior, în 1994, guvernul agrarian, a decis schimbarea denumirii inițiale în ”Limba noastră”, modificare determinata de prevederile art. 13 din Constituția Moldovei.

În decembrie 2013, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a declarat limba română drept limbă oficială, făcând referire la faptul că ”textului din Declarația de Independență prevalează în raport cu textului Constituției”. Totodată, această modificare nu a fost introdusă în Constituția țării.

Denumirea sărbătorii a fost dată de poezia ”Limba Noastră” a clasicului literaturii moldovenești Alexe Mateevici (1888-1917), care din 1994 este și imnul Republicii Moldova. Compozitor – Alexandru Cristea, aranjamentul – Valentin Dânga.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0