(VIDEO) Politolog rus: Limba română este mai mult decât o limbă

© Sputnik / Евгений Одиноков / Accesați arhiva multimediaОткрытие выставки "Очарованная душа. К 150-летию Ромена Роллана"
Открытие выставки Очарованная душа. К 150-летию Ромена Роллана - Sputnik Moldova
Abonare
Limba română este mai mult decât o limbă, iar Mircea Eliade aparține patrimoniului cultural universal, a afirmat unul dintre cei mai importanți politologi de la Moscova.

CHIȘINĂU, 27 ian — Sputnik. Cultura română fascinează mentalul unui important politolog din Rusia, Aleksandr Bovdunov, el afirmând recent într-un dialog că trebuie aprofundate legăturile spirituale dintre cele două popoare.

Aleksandr Bovdunov, politolog şi conducător al centrului analitic Katehon din Moscova, a declarat într-un dialog recent cu jurnalistul Iurie Roşca din Republica Moldova că limba română a fost parte din ceea ce a trebuit să studieze la Institutul de Stat pentru Relații Internaționale. Mai mult decât atât, Bovdunov este fascinat de subtilitățile filosofice ale limbii române.

библиотека - Sputnik Moldova
Politolog rus: În Balcani doar România a creat cultură de talie mondială

"Eu am devenit student la Institutul de Stat pentru Relații Internaționale de la Moscova și limba română a devenit o parte din ceea ce a trebuit să studiez. Am înțeles că ea este mai mult decât o simplă limbă, că ea este mai mult decât un subiect care n-a avut nimic cu aspectele interioare ale sufletului meu", a răspuns Aleksandr Bovdunov.

Tânărul politolog se declară un conservator şi un tradiționalist convins. El ține să sublinieze că anumite persoane din știință și din mişcările culturale româneşti l-au format decisiv ca om.

"Eu am fost conservator şi ca student, şi acum sunt conservator. Şi primul lucru care a fost important pentru mine este că anumite persoane legate şi de ştiinţă, şi de mişcările conservatoare au fost de origine română. Am în vedere un mare român, Mircea Eliade. El este important pentru civilizaţie, nu numai pentru România. Pentru mine a fost interesant şi că el a fost un mare istoric al religiei, şi că el a fost tradiţionalist, şi că el a fost conservator, şi că el a fost un om care a explorat diferite religii, dar el a avut un sens specific al ortodoxiei. A scris şi a vorbit mult în tinereţea sa despre acest subiect", a spus politologul.

Matricea culturală comună poporului român şi poporului rus este Ortodoxia. Dincolo de elementele culturale diferite care ne separă, Aleksandr Bovdunov crede că, în esenţă, suntem fraţi moştenitori ai Imperiului Bizantin.

"Ortodoxia este un lucru foarte important pentru poporul român, ca şi pentru poporul rus. Şi în acest domeniu putem găsi că suntem fraţi şi moştenitori ai culturii bizantine. Sigur că avem diferite orientări culturale legate de elementele etnice, dar avem şi un lucru comun care e foarte important. Interesant este să găsim şi să explorăm ce ne uneşte, dar şi ce ne deosebeşte", a mai menţionat Aleksandr Bovdunov.

Fluxul de știri
0