Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cât de pregătite sunt școlile și grădinițele din Capitală pentru noul an de studii

© Sputnik / Mihai CarausPregătirea școlilor pentru anul de învățămînt
Pregătirea școlilor pentru anul de învățămînt - Sputnik Moldova
Abonare
Programul grădinițelor din Capitală, dar și numărul copiilor în grupă va fi decis de către administrația instituțiilor. Totodată, în prima săptămână de școală elevii nu vor fi hrăniți, însă după aceasta vor primi mâncare la pachet.

CHIȘINĂU, 31 aug- Sputnik. Viceprimarul Capitalei Angela Cutasevici a declarat că activitatea instituțiilor de învățământ va fi reluată la decizia fondatorului, în baza raportului emis de ANSA și ANSP. Potrivit viceprimarului, din cele 131 de grădinițe din Capitală, doar una nu este pregătită pentru deschidere.

Экзамен - Sputnik Moldova
Societate
Câte școli din Capitală optează pentru prezența fizică a 100% în clase - detalii

”O grădiniță nu are raportul coordonat și urmează la o altă ședință CMC să fie aprobată decizia în cazul ei. Este o grădiniță-creșă și nu intră în categoria de vârstă admisă. Primele intrări vor fi la grupele pregătitoare, iar din 7 septembrie vor reveni grupele de 4-6 ani. Totodată, solicităm CMC-ului coordonarea programului de activitate a grădinițelor, nu de la 07:00-15:00, ci atât cât va decide directorul instituției. La fel, managerii vor decide numărul de copii în grupe, nu neapărat 12”, a declarat viceprimarul Capitalei Angela Cutasevici. 

În același timp, ANSA și ANSP a dat aviz pozitiv pentru 145 de instituții de învățământ din cele 148 de școli din municipiul Chișinău. Trei instituții din suburbii urmează să fie evaluate astăzi. Potrivit Angelei Cutasevici, dacă un elev va fi testat pozitiv cu COVID-19, atunci toată clasa va continua orele online.

”Nu este simplu, nu este pe placul nostru, dar trebuie să luăm decizii asumate, iar dacă va fi înțelegere și un dialog constructiv, vom putea gestiona și această situație. Există recomandate trei modele de organizarea procesului educațional. Nu excludem că va fi nevoie să intervenim prompt într-o școală sau alta. La necesitate, am putea să revenim la învățarea doar online”, a menționat viceprimarul Capitalei.

Vera Flocea - Sputnik Moldova
Ce măsuri sunt întreprinse în școli pentru a preveni actele de violență împotriva copiilor

În prima săptămână de școală, elevii din Capitală nu vor fi hrăniți la cantină. Ulterior, vor primi alimente la pachet. 

”Blocurile alimentare sunt dotate cu dezinfectant, iar personalul are măști, viziere, toate echipamentele necesare. Din 7 septembrie va începe procesul de alimentare la pachet. Copilul va primi o pungă cu mâncare și va mânca într-o sală amenajată. În două săptămâni sperăm să reluăm alimentația în instituții. OMS a spus că factorul alimentar nu este un risc, ci doar aglomerațiile. De asta și noi recomandăm să fie respectate condițiile”, a menționat inspectorul principal ANSA Chişinău, Eugeniu Straistă.

Specialistul a mai spus că toate blocurile alimentare ale grădinițelor și școlilor au fost deja verificate, starea acestora fiind descrisă drept satisfăcătoare. Totodată, a fost verificată și calitatea apei din instituții.  

”Din 20 de probe, patru au fost neconforme și urmează să fie îmbunătățită situația. Am zis că instituțiile pot relua activitatea doar dacă aduc apă îmbuteliată până rezolvă problema. Am făcut seminare online cu administrațiile instituțiilor ca să diminuăm factorii de risc”, a spus inspectorul principal ANSA Chişinău, Eugeniu Straistă.

Pentru asigurarea grădinițelor cu dezinfectant și alte echipamente de protecție s-au cheltuit 10,8 milioane de lei, iar pentru școlile primare, gimnazii și licee - 15 milioane de lei. Banii au fost alocați din bugetul Primăriei. Angela Cutasevici a declarat că în prezent este o lipsă de 600 de angajați în instituțiile de învățământ, dintre care 300 doar în grădinițe. 

Ședință la MECC - Sputnik Moldova
Societate
Fără cataloage în școli: Cum vor fi notați elevii

”În același timp, în fiecare instituție de învățământ s-au evaluat sursele pe interior. S-au redistribuit bani la cumpărarea produselor igienice și medicale. Ulterior, când toate instituțiile vor epuiza bugetele interne, sigur că vom solicita bani suplimentari. Acum noi vedem că există surse în fiecare instituție. După calculele noastre unui copil i-ar reveni 240 de litri de săpun lichid, dar nu e sigur, la necesitate vom completa. Părinții nu vor trebui să intervină cu bani și dezinfectante. Se manipulează din diferite părți că părinții vor procura dezinfectanți și alte soluții, dar nu este așa”, a declarat viceprimarul Capitalei, Angela Cutasevici. 

În total, în municipiul Chișinău sunt peste 120 de mii de elevi. Până acum, în Capitală au fost confirmate 15 125 de cazuri de infectare cu COVID-19. Din numărul total, 804 sunt copii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0