CHIȘINĂU, 9 aug – Sputnik. Doar 36 din numărul total de 142 de școli din municipiul Chișinău au optat pentru modelul unu de reluare a studiilor, de la 1 septembrie. Astfel, 10 private și 5 instituții speciale auxiliare, 11 instituții de învățământ primar secundar ciclul 1, ciclul 2, solicită reluarea activității în regim normal, adică prezența copiilor în clase în proporție de 100%.
Într-un interviu pentru Sputnik Moldova, viceprimarul Angela Cutasevici, spune că pentru modelul șapte, adică cel combinat, unde lecțiile se vor face și online și în clasă, au optat 72 de instituții, iar pentru modelul doi, învățarea în două schimburi -19 instituții.
„Aceste modele sunt selectate pentru prima fază. Dar cu certitudine acestea vor fi modificate, pentru că, capacitățile școlilor sunt absolut diferite, atât pe partea ergonomică cât și ce ține de resursele umane”, a precizat viceprimarul.
La identificarea modelelor se ține cont în special de numărul copiilor înscriși la studii. Potrivit Angelei Cutasevici, în municipiu sunt 30 de școli cu un număr de elevi care depășește cerințele normative. Dacă în mod normal într-o clasă ar trebui să fie între 25-30 de elevi, în cazul acestor 30 de instituții sunt clase cu 37-38 de copii.
„Este vorba de acele școli cu un management mai bun, cu amplasare geografică confortabilă. Astfel, situația în aceste instituții este mai dificilă, în specia în această perioadă”, mai spune Cutasevici.
Totodată, sunt 30 de instituții cu acoperire de 100%, dar nici în acest caz prezența sută la sută a copiilor nu poate fi asigurată, întrucât nu s-ar respecta distanța socială, una din condițiile impuse de autorități la reluarea activității instituțiilor de învățământ.
La identificarea modelelor au fost consultați în primul rând părinții copiilor. Aceștia au optat pentru modelul unu care presupune prezența în sălile de clasă în regim normal. Dar, ținând cont de situația extrem de complicată în municipiu, acest model nu poate fi implementat.
„Vom aplica anumite principii comune pentru toate școlile care au clasa I, a IX-a, a XII-a, ce prevăd prezența obligatorie”, a explicat Angela Cutasevici.
Potrivit viceprimarului, după reluarea activității, angajații instituțiilor vor purta obligatoriu echipamente de protecție.
Astfel, cadrele didactice vor purta măști, personalul auxiliar va purta și halate, iar cei care lucrează în cantinele școlilor vor avea și viziere. Cu referire la copii, autoritățile municipale așteaptă decizia finală care va fi luată de un grup de specialiști în domeniu.
Precizăm, în cadrul unei conferințe de presă organizată miercuri, 5 august, la Centrul de presă Sputnik Moldova, şeful Direcţiei Învăţământ General din cadrul Ministerului Educației, Valentin Crudu, a declarat că elevii nu vor purta măști medicinale la școală doar cu o singură condiție – să fie posibilă respectarea distanței fizice între ei de nu mai puțin de 1,5 metri. Respectarea acestei distanțe între copii este unul dintre obiectivele pe care și le-a propus MECC. Profesorii, cel mai probabil, vor purta obligatoriu măști de protecție, potrivit responsabilului de la minister.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova