Asigurarea de viață este o modalitate prin care riscurile ce amenință viaţa unei persoane sunt preluate de către o companie de asigurări care, în schimbul unei sume de bani (prime de asigurare), va despăgubi beneficiarul poliței la survenirea unei situații neplăcute.
Iniţial se despăgubea doar riscul de deces al asiguratului, fiind o modalitate de a garanta familiei acestuia o situaţie financiară mai sigură după moartea lui. Ulterior, companiile de asigurări au lărgit gama de servicii oferite, incluzând în categoria de riscuri asigurate vătămarea corporală sau chiar supraviețuirea asiguratului, polița având astfel o perioadă determinată.
"Polița de asigurare obligatorie nu acoperă totul. Asigurarea de viață te ajută să mai primești o sumă de bani pentru a-ți recupera sănătatea. Asigurarea înseamnă protecție și încredere în ziua de mâine. Viața și sănătatea trebuie protejate", a declarat specialistul în domeniul asigurărilor Tatiana Vascan.
Potrivit ei, deși asigurarea de viață este facultativă și nu obligatorie, aceasta poate fi o necesitate în cazul în care persoana își dorește să-i asigure o situație financiară bună familiei, chiar şi atunci când nu va mai fi alături de ea, sau dacă își dorește să fie pregătită financiar la survenirea anumitor situaţii şi evenimente ce necesită cheltuieli suplimentare substanțiale.
Totodată, Tatiana Vascan a menționat că asigurările de accidente și boală, sunt suplimentare la asigurarea de viață. Asigurarea de accidente este o asigurare facultativă, care are drept scop protecția persoanelor fizice de consecințele nefaste ale unor evenimente neprevăzute (accidente), care le afectează viața și integritatea sau capacitatea de muncă. Mai mult, o asigurare de viață nu este atât de scumpă precum consideră unii moldoveni.
"Asigurarea de accidente costă de la 80 de lei pe an. Eu nu cred că există persoane care nu ar putea să-și permită să achite această primă de asigurare anuală. Totuși fiecare companie de asigurări are propriile tarife şi metode de calcul a primelor de asigurare", a subliniat ea.
Specialistul a remarcat că în țara noastră există o gamă foarte largă de asigurări, însă acestea nu se prea bucură de atenția cuvenită din partea moldovenilor. În Republica Moldova, asigurările facultative constituie doar 15-20% din volumul total de asigurări pe care le procură moldovenii.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova