Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Aurelian Lavric: Cât de independentă este astăzi Republica Moldova

© Sputnik / Caraus MihaiAurelian Lavric
Aurelian Lavric - Sputnik Moldova
Abonare
Expertul în studii de securitate Aurelian Lavric, care este și conferențiar universitar, spune cât de independentă este Republica Moldova la cea de-a 29-a aniversare.
Aurelian Lavric: Cât de independentă este astăzi Republica Moldova

La 29 de ani de la proclamarea Independenței, Republica Moldova nu este pe deplin "independentă", așa cum s-a dorit în anul 1991. De această părere este expertul în studii de securitate Aurelian Lavric.

În cadrul emisiunii "Logica Puterii" conferențiarul universitar a menționat că Republica Moldova a ratat multe șanse și oportunități, iar la cei aproape 30 de ani de independență, țara noastră "mai rămâne să stea cu mâna întinsă".

"Din punct de vedere al indicatorilor economici, nu putem spune că Republica Moldova a făcut pași pentru a se afirma pe plan mondial. Din păcate, avem un stat de consumatori - consumatori de securitate, granturi și ajutoare umanitare. Au fost șanse și oportunități ratate, dar acest lucru nu înseamnă că trebuie să lăsăm astfel lucrurile. Împreună trebuie să acționăm astfel ca să ajungem să ne mândrim cu țara noastră", a declarat expertul în studii de securitate.

Mai mult, Aurelian Lavric a subliniat faptul că cetățenii trebuie să conștientizeze importanța Declarației de Independență și respectiv, să contribuie la consolidarea statului prin responsabilitate și conștientizarea misiunii pe care o are fiecare.

Prim-miniștri ai Republicii Moldova - Sputnik Moldova
Prim-miniștrii Republicii Moldova de la Independență încoace

În acest sens, și oamenii politici trebuie să se ghideze după câteva principii importante și să înțeleagă că "atâta timp cât nu va exista moralitate în acțiunile lor, dragoste față de popor, iar propriile interese vor fi mai presusu decât interesele cetățenilor – țara va degrada".

Astăzi se împlinesc 29 de ani de când Republica Sovietică Socialistă Moldovenească şi-a declarat independenţa faţă de URSS şi a devenit Republica Moldova. În această zi, în anul 1991, 278 de deputaţi au semnat memorabilul document, declarația de independență, iar sute de mii de cetăţeni au salutat, în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, acest eveniment istoric.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0