Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Prim-miniștrii Republicii Moldova de la Independență încoace

Abonare
Priviți în grafica info realizată de Sputnik care dintre prim-miniștrii Moldovei este deținătorul recordului pentru cea mai lungă perioadă de aflare în fruntea Guvernului și cine s-a menținut în această funcție cel mai puțin. 

În ajunul Zilei Independenței Sputnik Moldova reamintește cine a stat în fruntea Guvernului în toți acești ani. 

Cel mai puțin a deținut fotoliul de premier liberal-democratul Vareriu Streleț - din 30 iulie până pe 29 octombrie 2015. Cabinetul de Miniștri sub conducerea lui a fost demis prin moțiune de cenzură. Motiv pentru demitere au servit suspiciunile de corupție. 

Виктор Пушкаш - Sputnik Moldova
Pușcaș: Declarația de Suveranitate este mai importantă decât Declarația de Independență

La polul opus, cel mai mult s-a aflat în fruntea Guvernului Vasile Tarlev - din 19 aprilie 2001 până pe 19 martie 2008. El și-a dat demisia din proprie inițiativă. 

Pe locul doi în top se poziționează Andrei Sangheli. El a devenit al doilea prim-ministru după ce Moldova și-a proclamat Independența. Sangheli a fost șef de Guvern din 1 iulie 1992 până pe 24 decembrie 1996. Cabinetul de Miniștri condus de el a fost demis. 

Urmează în clasament liberal-democratul Vlad Filat. Aflarea lui în fruntea Guvernului a durat din 25 septembrie 2009 până pe 8 martie 2013. Cabinetul de Miniștri sub conducerea lui a fost demis de Parlament. Autorii moțiunii de cenzură l-au acuzat pe Filat de corupție. Ulterior, fostul premier a fost condamnat.

În prezent, Guvernul este condus de Ion Chicu. El a devenit premier pe 14 noiembrie 2019. Candidatura lui a fost susținută de 62 de deputați. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0