Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Mulți moldoveni suferă de hemoroizi, dar ezită să facă tratament: La ce riscuri se expun

© SputnikIurie Serbulenco
Iurie Serbulenco - Sputnik Moldova
Abonare
60 la sută dintre oamenii din întreaga lume suferă de cel puțin o afecțiune proctologică – asta arată statisticile internaționale. Care este situaţia la noi în ţară am aflat de la chirurgul proctolog, Iurie Serbulenco.
Mulți moldoveni suferă de hemoroizi, dar ezită să facă tratament: La ce riscuri se expun

Foarte mulți moldoveni suferă de hemoroizi, dar puțini se adresează la medic după tratament. Pacienții se jenează de acest lucru, iar unii dintre ei par a fi indiferenți, considerând că aceasta nu este o problemă care le poate afecta sănătatea, susține chirurgul proctolog Iurie Serbulenco.

Potrivit lui, de această patologie suferă, în egală măsură, bărbații și femeile. Efortul fizic exagerat, lipsa de mișcare, alimentația nesănătoasă și stresul cronic favorizează apariția hemoroizilor. Acestea sunt anticipate de disconfort, mâncărime, constipații și sângerări. Niciuna dintre aceste simptome nu trebuie însă ignorate, atenționează specialistul.

"Hemoroizi apar atunci când faceți efort fizic exagerat, sau din contra, aveți un mod sedentar de viață – cei mai predispuși fiind șoferii sau cei care au muncă de birou. O altă cauză sunt dereglările de tranzit intestinal (constipația sau diareea frecventă). În cazul femeilor, majoritatea dintre ele se confruntă cu această problemă în timpul sarcinii sau după naștere",  a explicat chirurgul proctolog.

Iurie Serbulenco a mai precizat că hemoroizii pot fi tratați medicamentos, dacă sunt depistați în stadiul I. Dacă însă boala evoluează, se recurge la tratamentul minim-invaziv. În cazurile grave, se aplică tratament chirurgical clasic.

Медицинский университет им. И.М. Сеченова - Sputnik Moldova
Ce gen de oameni sunt cei mai supuşi riscului de a face cancer? Răspunsul unui oncolog rus

Este foarte important de știut că amânarea tratamentului hemoroizilor are consecințe grave pentru sănătate. Netratată, boala poate evolua în unele cazuri în cancer de colon.

"Boala progresează repede. Dacă apar complicații, nici tratamentul chirurgical nu ajută. Complicațiile provoacă disconfort și durere. În nodulii externi se formează cheaguri de sânge care se sparg de fiecare dată în timpul defecației", a subliniat specialistul.

De menționat este că doar 17 la sută dintre moldovenii care suferă de hemoroizi urmează un tratament. Ceilalți ignoră soluțiile propuse de medicii proctologi din cauza rușinii sau indiferenței față de propria sănătate.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0