Simptomele avitaminozei sunt starea de oboseală, lipsa de concentrare și energie, slăbiciunea, somnolența, moleșeala, capacitatea de muncă redusă, răcelile frecvente, lipsa poftei de mâncare. Primul remediu împotriva avitaminozei îl reprezintă bineînțeles vitaminele, care sunt necesare organismului nostru pe tot parcursul anului, dar primăvara în mod special.
"De exemplu, urzica, leurda, pătrunjelul sunt o bombă de vitamine. În această perioadă organismul nostru are nevoie de cât mai multe legume și fructe proaspete", a menționat Olga Cara.
Potrivit medicului nutriționist, o alimentație sănătoasă include diverse alimente bogate în vitamine, minerale, carbohidrați, proteine și grăsimi. Regula de bază atât pentru maturi, cât și pentru copii, este să respecte un comportament alimentar echilibrat și corect.
"De exemplu, carnea trebuie combinată cu o salată ușoară de legume. Cel mai bine ar fi să alegeți carnea de pasăre, iepure sau curcan. Aceasta trebuie consumată în cantități moderate", a precizat medicul-nutriționist.
În funcție de greutate și de nivelul zilnic de mișcare, putem mânca între 100 şi 150 g de carne pe zi. Consumul în exces duce la un aport caloric suplimentar, iar în timp - la obezitate. Carnea este greu de digerat, fiind nevoie de 15-20 de ore pentru a fi absorbită în intestin.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova