Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Dovleacul - alimentul minune al sezonului de toamnă: Află ce beneficii are

© Sputnik / Miroslav RotariOltea Boldureanu
Oltea Boldureanu - Sputnik Moldova
Abonare
Dovleacul, sau bostanul, cum i se mai zice, are foarte puţine calorii, dar totodată este o sursă bogată de fibre, antioxidanți, minerale, vitamine, fiind recomandat de nutriționiști pentru multele sale beneficii pentru sănătate.
Dovleacul - alimentul minune al sezonului de toamnă: Află ce beneficii are

Până la începutul toamnei au mai rămas zile numărate și, cu siguranță, mulți dintre noi cunosc că vedeta sezonului este dovleacul. Acesta este îndrăgit pentru gustul său plăcut și pentru ca poate fi folosit la prepararea mai multor bucate delicioase.

Самую тяжелую тыкву в мире взвесили в Германии - Sputnik Moldova
Video
Cel mai greu dovleac din lume a fost cântărit în Germania

Însă, pe lângă aceste calități, dovleacul este și o sursă bogată de vitamine și substanțe nutritive benefice pentru sănătate. Dovleacul conține, printre altele, luteina, beta-caroten, vitamina A, vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E si K, zinc, sodiu, potasiu, calciu, magneziu, fosfor, seleniu, mangan și fier. Este bogat în proteine, fibre și este o sursă excelentă de acizi grași esențiali Omega 3 și Omega 6. Toate acestea au un efect uimitor asupra sănătății și, în special în sezonul de toamnă, bostanul trebuie inclus cât mai frecvent în meniul nostru, susțin specialiștii.

"Dovleacul reglează tensiunea arterială, reduce riscul de apariție a diabetului, întărește sistemul imunitar, ajută la îmbunătățirea vederii, stimulează pierderea în greutate, previne apariția bolilor cardiovasculare, îmbunătățește digestia și combate constipația", a relatat în studioul Sputnik Moldova nutriționista Oltea Boldureanu.

Cel mai frecvent, gospodinele noastre folosesc bostanul la prepararea plăcintelor. Cu adevărat, plăcintele sunt foarte delicioase, însă pentru a beneficia din plin de proprietățile acestui aliment minune, trebuie să cunoaștem cum să-l preparăm corect.

"La prepararea plăcintelor se folosește aluat, zahăr – toate acestea nu sunt benefice organismului nostru. Dovleacul poate fi folosit într-o varietate de rețete delicioase: dovleac la cuptor, supă de dovleac sau cel pregătit la aburi", a menționat nutriționista.

Mai mult, și semințele de dovleac sunt o sursă bună de fibre alimentare și de acizi grași nesăturați. În plus, ele sunt o sursă foarte bună de proteine și minerale care au numeroase beneficii pentru sănătate. Semintele de dovleac sunt la fel de sănătoase ca și leguma din care provin.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0