Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Concurs pentru finanțarea proiectelor de dezvoltare regională: Cine și cum poate participa

© Sputnik / Mihai CarausDorin Andros
Dorin Andros - Sputnik Moldova
Abonare
Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a lansat cel de-al patrulea concurs pentru proiectele de dezvoltare regională. Iată cine sunt eligibili pentru finanțare și care sunt noile aspecte ale concursului.
Concurs pentru finanțarea proiectelor de dezvoltare regională: Cine și cum poate aplica

Un nou concurs de proiecte de dezvoltare regională a fost lansat de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. Statul va finanța inițiativele autorităților publice locale, instituțiilor de stat și private care vor contribui la dezvoltarea economică a localităților, modernizarea orașelor și a infrastructurii regionale. În acest scop, din bugetul public vor fi alocate 660 de milioane de lei, în perioada 2021-2023.

În cadrul emisiunii "ATITUDINI", Secretarul de Stat responsabil de politicile în domeniul dezvoltării regionale și rurale, Dorin Andros, a vorbit despre condițiile de eligibilitate, domeniile de finanțare și perioada depunerii dosarelor.

Diana Lazăr - Sputnik Moldova
Exporturile de vinuri moldovenești: Impactul crizei asupra sectorului vitivinicol
Potrivit oficialului, eligibili pentru finanțare sunt autoritățile publice locale de nivelul I și II, instituțiile naționale de drept public și privat (ministerele, agențiile, organizațiile non-guvernamentale), iar  programele și proiectele depuse în cadrul concursului vor corespunde următoarelor priorități: competitivitate economică, dezvoltare urbană și infrastructura regională.

"Am exclus din lista domeniilor prioritare managementul deșeurilor solide, eficiența energetică în clădirile publice și drumurile regionale și locale, întrucât există alte fonduri naționale destinate acestor sectoare. Am decis să ne axăm pe alte domenii precum: proiecte de stimulare și dezvoltare economică a regiunilor, inclusiv creșterea competitivității, proiecte în domeniul turismului și ne vom axa pe proiecte de alimentare cu apă și sisteme de canalizare, a declarat Secretarul de Stat.

Ситуация с пресной водой в Крыму - Sputnik Moldova
Controlul asupra utilizării apelor subterane: Ce au decis autoritățile
Dorin Andros a remarcat că un aspect nou al concursului este organizarea acestuia în două apeluri: în cadrul apelului competitiv vor fi selectate proiectele în baza criteriilor generale de eligibilitate și a unui punctaj maxim, iar în cadrul celui de al doilea apel, pe listă, vor fi selectate proiectele prioritare de dezvoltare regională ce vor contribui la dezvoltarea social-economică a regiunilor.

"Valoarea minimă a proiectelor eligibile este de cinci milioane de lei, iar valoarea maximă de până la 50 milioane de lei. Bugetul total estimat pentru realizarea proiectelor constituie circa 660 de milioane de lei. Beneficiarii eligibili pot depune notele conceptuale de proiecte în termen de 45 de zile calendaristice din data lansării oficiale a concursului, iar cererile complete de finanțare vor fi depuse în termen de 120 de zile calendaristice de la data publicării oficiale a listelor Notelor Conceptuale selectate de către comisiile create pe lângă Agențiile de Dezvoltare Regională", a precizat el.

Amintim că startul noului Concurs pentru aplicarea proiectelor și programelor de dezvoltare regională, pentru finanțare din Fondul Național de Dezvoltare Regională, a fost dat pe 10 august 2020.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0