Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Exporturile de vinuri moldovenești: Impactul crizei asupra sectorului vitivinicol

© Sputnik / Miroslav RotariDiana Lazăr
Diana Lazăr - Sputnik Moldova
Abonare
Pandemia COVID-19 a dat peste cap multe dintre planurile și activitățile vinificatorilor autohtoni. Despre situația celui mai important sector din țară, cel vitivinicol, aflați de la vicedirectorul Proiectului de Competitivitate din Moldova al USAID, Diana Lazăr.
Exporturile de vinuri moldovenești: Impactul crizei asupra sectorului vitivinicol

În perioada de criză provocată de pandemia de coronavirus, cei mai importanți parteneri ai companiilor moldovenești care produc vin îmbuteliat rămân a fi Belarus, România, Rusia și Kazahstan. În același timp, se constată o diminuare simțitoare a exporturilor de vinuri moldovenești pe piața chineză.

"Moldova exportă peste 85 la sută din totalul de vinuri pe care îl produce. Suntem dependenți de situația de pe piețele noastre țintă. Cel mai mult ne-a afectat faptul că exporturile de vinuri îmbuteliate către România au scăzut cu peste 26 la sută, către Polonia cu 44 procente, iar către China - cu peste 65 la sută", a remarcat Diana Lazăr.

Gheorghe Arpentin - Sputnik Moldova
Epidemia de coronavirus strică planurile vinificatorilor moldoveni - detalii

În același timp, ea a menționat că pandemia a afectat cel mai mult micii producători. Într-un sondaj realizat de către mai mulți specialiști se arată că întreprinderile mari de producere a vinurilor înregistrează o scădere cu 40-50 la sută a vânzărilor, pe când cramele mici - de tocmai 70 la sută.

"În debutul lunii iunie am demarat un alt studiu, mult mai profund, în colaborare cu Ministerul Agriculturii și Oficiul Viei și Vinului privind mijloacele circulante și sănătatea  economică a industriei vitivinicole în rezultatul afectării exporturilor cauzate de pandemie. Deja primele răspunsuri ale participanților la sondaj demonstrează cât de mult au fost afectați de această criză”, a menționat Diana Lazăr.

De menționat est că la începutul acestui an, în luna ianuarie, în Moldova s-a constatat o creștere a exportului de vinuri - de 17,5 procente, iar în februarie - de aproximativ 10 la sută. Începând cu luna martie, producătorii au înregistrat o descreștere de 9 procente, iar în luna aprilie descreșterea a fost de 26 de procente.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0