"Mărfurile ucrainene au invadat piața Republicii Moldova", această frază am auzit-o de atâtea ori, ea fiind pronunțată de economiștii din Chișinău care sunt preocupați de relațiile comerciale externe ale țării noastre, dar mai des de către producătorii autohtoni, în special, de cei de lactate, conserve și de produse de patiserie.
Pe cât de adevărată este afirmația că mărfurile ucrainene au invadat piața Republicii Moldova? Dacă privim rafturile din cele mai importate rețele comerciale din Capitală, dar și din toate magazinele din țară, putem constata că acestea sunt prezente în volum mare, uneori ai impresia că chiar în volum mai mare decât mărfurile autohtone. Lapte, unt, brânzeturi, biscuiți, bomboane, torturi, sucuri, carne și multe, multe alte mărfuri sunt prezente la greu pe tejghelele magazinelor din Republica Moldova.
Dar acestea ar putea fi doar impresii. Adevărata stare de fapt ne-o prezintă statistica.
Importurile din Ucraina, de șapte ori mai mari decât exporturile în această țară
Site-ul Ambasadei Republicii Moldova în Ucraina, Turkmenistan, Republica Uzbekistan și Republica Armenia ne prezintă o sinteză a relațiilor comercial-economice ale țării noastre cu Ucraina pentru anii 2018-2019.
De acolo aflăm că în anul 2019, exporturile din Republica Moldova în Ucraina au constituit 80,16 milioane de dolari. Comparativ cu anul 2018 (80,27 milioane de dolari) exporturile de bunuri au scăzut cu 0,13%.
Adică importurile din Ucraina sunt de peste șapte ori mai mari decât exporturile în această țară. Așa că au dreptate acei care afirmă că produsele ucrainene au invadat piața Republicii Moldova.
Site-ul ambasadei noastre în Ucraina mai precizează că Moldova exportă în Ucraina, în special, semințe de floarea soarelui, vinuri de struguri și alcool, medicamente, contoare de gaz, dar importă unt și brânzeturi, făină de grâu, produse de cofetărie, apă minerală, țigări și frunze de tutun, energie electrică, medicamente, materia plastice și altele.
În una dintre recentele sale analize, Biroul Național de Statistică arată că exporturile în Ucraina, în ianuarie-iunie 2020, comparativ cu perioada similară din anul 2019, s-au diminuat cu 25,5 la sută, în timp ce importurile din această țară au scăzut cu doar 16%.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova