Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ucraina, țara care a invadat Republica Moldova cu produsele sale – Detalii

© Sputnik / Miroslav RotariСупермаркет
Супермаркет - Sputnik Moldova
Abonare
Astăzi este Ziua Independenței Ucrainei și, cu această ocazie, este bine să vedem care sunt relațiile noastre cu vecinul din est. Pentru că suntem în plină și gravă criză economică, vom analiza anume aspectul relațiilor comerciale dintre Ucraina și Republica Moldova.

"Mărfurile ucrainene au invadat piața Republicii Moldova", această frază am auzit-o de atâtea ori, ea fiind pronunțată de economiștii din Chișinău care sunt preocupați de relațiile comerciale externe ale țării noastre, dar mai des de către producătorii autohtoni, în special, de cei de lactate, conserve și de produse de patiserie.

Import-export - Sputnik Moldova
E oficial: Au căzut și exporturile, și importurile - Se confirmă cele mai sumbre prognoze
Dacă facem o privire retroactivă, vom vedea că producătorul autohton de lactate, de carne și mezeluri, de sucuri și de alte produse au acuzat în repetate rânduri autoritățile moldovenești că nu protejează piața națională de produsele ucrainene care, chiar dacă nu sunt de calitate, sunt mai ieftine și, deci, mai competitive decât cele moldovenești chiar pe piața locală.   

Pe cât de adevărată este afirmația că mărfurile ucrainene au invadat piața Republicii Moldova? Dacă privim rafturile din cele mai importate rețele comerciale din Capitală, dar și din toate magazinele din țară, putem constata că acestea sunt prezente în volum mare, uneori ai impresia că chiar în volum mai mare decât mărfurile autohtone. Lapte, unt, brânzeturi, biscuiți, bomboane, torturi, sucuri, carne și multe, multe alte mărfuri sunt prezente la greu pe tejghelele magazinelor din Republica Moldova.

Dar acestea ar putea fi doar impresii. Adevărata stare de fapt ne-o prezintă statistica.

Importurile din Ucraina, de șapte ori mai mari decât exporturile în această țară

Site-ul Ambasadei Republicii Moldova în Ucraina, Turkmenistan, Republica Uzbekistan și Republica Armenia ne prezintă o sinteză a relațiilor comercial-economice ale țării noastre cu Ucraina pentru anii 2018-2019.

De acolo aflăm că în anul 2019, exporturile din Republica Moldova în Ucraina au constituit 80,16 milioane de dolari. Comparativ cu anul 2018 (80,27 milioane de dolari) exporturile de bunuri au scăzut cu 0,13%.

Agricultori, gata să lase tot și pe plece peste hotare  - Sputnik Moldova
Video
Video: Agricultorii, cu datorii enorme, gata să lase terenurile și să plece peste hotare
În același timp, adică tot în 2019, importurile din Ucraina în Republica Moldova au constituit 568,96 milioane de dolari și în comparație cu anul 2018 (577,08 milioane de dolari) au scăzut cu 1,40%.

Adică importurile din Ucraina sunt de peste șapte ori mai mari decât exporturile în această țară. Așa că au dreptate acei care afirmă că produsele ucrainene au invadat piața Republicii Moldova.   

Site-ul ambasadei noastre în Ucraina mai precizează că Moldova exportă în Ucraina, în special, semințe de floarea soarelui, vinuri de struguri și alcool, medicamente, contoare de gaz, dar importă unt și brânzeturi, făină de grâu, produse de cofetărie, apă minerală, țigări și frunze de tutun, energie electrică, medicamente, materia plastice și altele.

Diana Crudu - Sputnik Moldova
Diana Crudu: Cum putem promova produsele producătorilor moldoveni
Acesta era tabloul relațiilor noastre comerciale cu Ucraina până la începutul lui 2020, dar știm cu toții că criza economică provocată de epidemia de coronavirus a afectat relațiile comerciale internaționale. Este și cazul acestor relații cu vecinul din est al țării noastre, doar că acest lucru s-a produs iarăși în detrimentul economiei moldovenești și în favoarea celei ucrainene.

În una dintre recentele sale analize, Biroul Național de Statistică arată că exporturile în Ucraina, în ianuarie-iunie 2020, comparativ cu perioada similară din anul 2019, s-au diminuat cu 25,5 la sută, în timp ce importurile din această țară au scăzut cu doar 16%.   

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0