Video
Urmăriți ultimele evenimente din lume și din țară în materialele video Sputnik

Video: Agricultorii, cu datorii enorme, gata să lase terenurile și să plece peste hotare

Abonare
Agricultorii din zona de centru a Moldovei rămân anul acesta practic fără recoltă, fără venituri, doar cu datorii. Cei care au lucrat un teren de cel puțin 100 de hectare înregistrează datorii de sute de mii de lei, ba chiar și de milioane.

Agricultorii moldoveni ajung a fi datori anul acesta nu doar față de bănci și față de furnizori, care în toamnă și primăvară le-au livrat semințe, fertilizanți, erbicide, ci și față de micii proprietari de la care arendează terenurile agricole.

Nu doar agricultorii din sudul țării sunt faliți, ci și cei din zona de codru

Ion Țărnă este agricultor din satul Ciutești, Nisporeni. El lucrează 150 de hectare de teren arabil, pe care le arendează de la micii proprietari.

Locuitorii satului Ciutești, Nisporeni cer să nu fie închis gimnaziul din localitate - Sputnik Moldova
Video
Locuitorii satului Ciutești, Nisporeni cer să nu fie închis gimnaziul din localitate
Seceta i-a distrus practic toate semănăturile, el anul acesta nu va înregistrat practic niciun venit. Dar investițiile, care acum devin datorii, au depășit un milion de lei.

"Investiții sunt foarte multe. Avem tehnică procurată în această primăvară în jur de un milion de lei. În pământ am investit vreo 350-400 de mii de lei – atât am dat pe semințe, îngrășăminte, erbicide și tot așa", spune agricultorul.

Agricultorii au datorii nu doar față de bănci și furnizori, dar și față de proprietarii de terenuri.

Пасека в Молдове - Sputnik Moldova
Moldova ar putea rămâne fără miere în acest an: Cum supraviețuiesc apicultorii - Foto

"Din 1 noiembrie și până pe 1 decembrie, noi achităm arenda proprietarii pământurilor – în jur de 1000 de lei la hectar. Dar cred că anul acesta nu o să avem nici un leu practic să le dăm la hectar ca să le plătim arenda dumnealor", afirmă Ion Țărnă, agricultor din Ciutești, Nisporeni.

Agricultorul spune că nu are cum să facă față acestei situații. El speră că statul va intervină cu ajutoare, altfel lasă tot și pleacă la muncă peste hotare.

"Nu știu ce am să fac în continuare. Așteptăm poate statul să ne ajute ori o să lăsăm și noi tot și o să plecăm peste hotare. Altă șansă nu avem", a mai spus agricultorul din Ciutești.

Ion Țărnă spune că ajutorul de la stat i-ar permite să însămânțeze ternul la toamnă, în speranța că la anul va ploua și va avea profit.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0