Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Diana Crudu: Cum putem promova produsele producătorilor moldoveni

© Sputnik / OsmatescoDiana Crudu
Diana Crudu - Sputnik Moldova
Abonare
Chiar dacă Republica Moldova este o țară agrară, acest domeniu întâmpină foarte multe dificultăți. Este strigător la cer faptul că producătorii din țara noastră nu știu cum și nu au unde să-și exporte marfa.
Diana Crudu: Cum putem promova produsele producătorilor moldoveni

Agricultorii din Moldova se confruntă nu doar cu seceta și pandemia, dar și cu faptul că nu au posibilitatea de a-și comercializa produsele pe rafturile magazinelor din țară sau de a le exporta. Mai mult, nici Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului nu deține o bază de date în care să fie înregistrați toți producătorii moldoveni. De această părere este producătoarea și reprezentanta Federației Fermierilor din Moldova, Diana Crudu.

Potrivit ei, în țara noastră nu este stimulat nici procesul de post recoltare și procesare, iar multe dintre produsele fermierilor ajung să fie vândute cu bănuți sau și mai rău – aruncate.

"De exemplu, avem multe livezi, vii, dar nu avem suficiente fabrici. Sunt doar patru fabrici de sucuri în toată țara. Este o mare problemă în acest sens, fiindcă nu este suficient doar să produci, dar și să ai diverse opțiuni pentru a vinde marfa prin diferite metode", a subliniat producătoarea.

Anterior, Diana Crudu a mai subliniat faptul că "lucrurile nu sunt deloc roz în domeniul agriculturii", iar unii mici producători  nu au unde să-și vândă marfa decât prin intermediul Internetului.

"Nu este ok să ne sunăm între noi și să zicem: am nevoie de două camioane de mere. În Moldova, cererea și oferta se întâlnesc cel mai des pe 999. Asta e realitatea. Noi trebuie să depășim acest nivel dacă vrem să facem performanță în agricultură", a menționat ea.

Protestul agricultorilor Căușeni - Sputnik Moldova
Societate
Agricultorii din Cimișlia: „Lumea vinde deja tractoarele ca să poată plăti datoriile”

Producătoarea a subliniat că în primul rând, pentru a promova agricultorii moldoveni este necesară crearea unei platforme online, unde să fie incluși toți producătorii locali, pentru a facilita conexiunea acestora cu autoritățile și consumatorii.

Totodată, Diana Crudu este de părere că pentru a susține producătorii locali este necesar, prin intermediul legislației, să fie stimulat consumul de fructe autohtone în grădinițe și școli. În Moldova, agricultura a fost declarată un domeniu strategic, iar statul este obligat să asigure cu măsuri de protecție acest sector prin aplicarea unor bariere la importul de produse agricole.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0