Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Expert: De ce produsele din Belarus sunt atât de populare în Moldova

© Sputnik / Miroslav RotariСупермаркет
Супермаркет - Sputnik Moldova
Abonare
Este cu adevărat înaltă calitatea produselor din Belarus sau acesta este un mit? Care este secretul popularității lor în rândul consumatorilor din Republica Moldova? Expertul economic Viorel Gîrbu a răspuns la aceste întrebări, în studioul Sputnik Moldova.

CHIȘINĂU, 20 aug – Sputnik. Produsele alimentare, industriale, precum și cosmeticele din Belarus sunt foarte populare în Republica Moldova.

Центральный рынок - Sputnik Moldova
Scandalul cartofilor: Belarus a expediat ANSA o listă cu producători marcați cu roșu

Moldovenii apreciază raportul avantajos dintre calitate și preț al acestora. Unii oameni spun, mai în glumă, mai în serios, că produsele din Belarus sunt de calitate înaltă pentru că „batika Lukașenko” are grijă mare de tot ce se face în țara sa.

Pe lângă produsele alimentare și obiecte necesare în gospodărie produse în Belarus, precum cuverturi, fețe de masă etc., moldovencele cumpără cu suficient entuziasm cosmetică decorativă și de întreținere din Belarus. Femeile apreciază că produsele cosmetice belaruse sunt de o calitate destul de bună, moderne și eficiente, dar la preț mult mai mic decât produsele similare din Vest.  

Expertul Viorel Gîrbu a comentat într-o emisiune Sputnik Moldova fenomenul popularității produselor din Belarus printre consumatorii moldoveni.
© Sputnik / OsmatescoВиорел Гырбу
Expert: De ce produsele din Belarus sunt atât de populare în Moldova - Sputnik Moldova
Виорел Гырбу

Moderatorul emisiunii și expertul au constatat că produsele din Belarus au reușit să ne cucerească piața chiar și fără campanii publicitare puternice.

Кишинев - Sputnik Moldova
Starea economiei și agriculturii la 30 de ani de la declararea Suveranității – experți

Viorel Gîrbu a fost de părere că, „în mare parte, oamenii tind să aleagă aceste produse în virtutea unei anumite nostalgii pentru trecutul sovietic”.

„Aceasta este o percepție subiectivă, îmi pare că amintirile nostalgice ale populației noastre despre vremurile Uniunii se suprapun. După cum știm, Belarusul, sub Lukașenko, a încercat să păstreze tradițiile URSS. Din acest motiv, moldovenii tind să asocieze parțial cu Belarusul tot ce-și amintesc pozitiv despre Uniune”, a apreciat Viorel Gîrbu.

În opinia expertului economic, cetățenii au în general amintiri pozitive despre produsele din URSS, dar parțial lucrurile de atunci sunt idealizate. Cetățenii își amintesc că produsele erau naturale, fără aditivi nocivi, fără ulei de palmier și au transferat toate aceste așteptări către produsele din Belarus, a adăugat Viorel Gîrbu.

Impresia că produsele din Belarus sunt „la fel ca cele din Uniunea Sovietică” este subiectivă, a subliniat expertul, însă există un fapt obiectiv, în opinia sa: în general, calitatea mărfurilor produse în in Belarus „rămâne la un nivel destul de ridicat”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0