Efectele COVID-19 asupra creditării: Oamenii se împrumută mai puțin sau cer reeșalonare

© Sputnik / Yana ZaharovaМолдавские леи
Молдавские леи - Sputnik Moldova
Abonare
Criza pandemică a generat o scădere a creditelor de consum oferite de companiile de microfinanțare. Expertul economic Viorel Gîrbu a explicat pentru Sputnik Moldova evoluțiile din sectorul de creditare nebancară.

CHIȘINĂU, 20 aug - Sputnik. Efectele coronavirusului se fac resimțite în sectorul de finanțare nebancară, unde se atestă o scădere a împrumuturilor de consum. 

Ultimele date publicate de Comisia Națională a Pieței Financiare arată că în primul trimestru din 2020 portofoliul de împrumuturi a consemnat o creștere cu 7,46% față de perioada similară din 2019, dar în al doilea trimestru se atestă o scădere. 

„Volumul împrumuturilor oferite în trimestrul doi 2020 a înregistrat o descreștere cu 539,1 milioane de lei sau cu 5,6%, față de trimestrul unu curent”, notează Comisia Națională a Pieței Financiare. 

Expertul economic Viorel Gîrbu a remarcat într-un comentariu pentru Sputnik Moldova că pandemia a schimbat cultura consumului, iar evoluțiile din sectorul finanțării nebancare erau previzibile. 

Молдавские леи - Sputnik Moldova
Creditele rapide: Ce trebuie să știe oamenii care vor să contracteze astfel de împrumuturi

„Trendul este unul firesc, pentru că, în condițiile de scădere economică, în condițiile de criză, consumul cetățenilor scade, iar organizațiile de microfinanțare anume consumul îl finanțau. S-a schimbat comportamentul și asta se reflectă și în activitatea companiilor de microfinanțare. Unii clienți n-au mai accesat împrumuturi fiindcă s-au confruntat cu o situație financiară dificilă. Temerile lor pe viitor precum că lucrurile vor evolua negativ sunt mai pronunțate decât de obicei și acești clienți au renunțat la ideea de a contracta împrumuturi. Din acest motiv, piața s-a redus”, a declarat Viorel Gîrbu. 

Pe de altă parte, trendul descendent a fost influențat de solicitările debitorilor de prelungire sau renegociere a contractelor încheiate cu organizațiile de microfinanțare. Comisia Națională a Pieței Financiare precizează că în intervalul de timp indicat aproximativ 18% dintre contracte au fost renegociate „în defavoarea acordării de noi credite nebancare”.

„Unii clienți care deja aveau contractate împrumuturi și care s-au confruntat cu aceeași problemă de ordin financiar au apelat la această susținere (posibilitate de reeșalonare) pentru a-și gestiona cumva finanțele în această perioadă”, a declarat expertul economic Viorel Gârbu pentru Sputnik Moldova. 

CNPF menționează că în țară sunt în prezent 168 de organizații de creditare nebancară. La 30 iunie 2020 peste 458 de mii de persoane fizice și 3,7 mii de persoane juridice aveau împrumuturi contractate de la companiile de microfinanțare. Valoarea medie a unui credit de consum este de 20 de mii de lei. 

Comisia Națională a Pieței Financiare precizează că la 1 iulie capitalul propriu al organizațiilor de creditare nebancară constituia peste 3,6 miliarde de lei, iar valoarea totală a activelor a depășit suma de 10,4 miliarde de lei - cu 5,9% mai mare față de perioada similară a anului trecut. 

Companiile de microfinanțare activează în conformitate cu noi reguli

Nu de puține ori s-au înregistrat cazuri când creditele rapide au devenit o povară de nesuportat pentru cei care nu au reuşit să achite ratele la timp. Statul și-a dorit să prevină astfel de situații, așa că a operat modificări în sectorul nebancar. 

Legea care a intrat în vigoare în primăvara acestui an prevede stabilirea unor plafoane pentru costurile împrumuturilor rapide contractate de la companiile de microfinanțare.

Alina Cebotariov - Sputnik Moldova
De ce lumea recurge la creditarea nebancară, chiar dacă dobânzile sunt exagerate

Pentru orice credit nebancar luat începând cu 20 aprilie pe un termen mai mic de 2 ani, al cărei sumă inițială debursată este de până la 50 de mii de lei, au fost limitate costurile aferente. 

Organizațiile nebancare nu mai au dreptul să perceapă de la solicitanții de credite dobânzi, penalități și comisioane care să depășească valoarea împrumutului acordat.

O altă prevedere stabilește că, în cazul acordării creditelor de până la 50 de mii de lei, este interzisă renegocierea clauzelor contractuale care conduc la mărirea obligației pecuniare inițiale a debitorului și intrarea în supraîndatorare.

Mai mult, pentru a evita supraîndatorarea persoanelor fizice care solicită credite de consum, organizațiile de creditare nebancară sunt obligate să se asocieze cu un birou al istoriilor de credite, care creează o bază de date cu privire la toate împrumuturile contractate de cetățeni. Astfel, companiile de microfinanțare evaluează capacitățile financiare și, în mod conștient, decid dacă acordă sau nu împrumuturi anumitor clienți.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0