Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

De ce lumea recurge la creditarea nebancară, chiar dacă dobânzile sunt exagerate

© Sputnik / Miroslav RotariAlina Cebotariov
Alina Cebotariov - Sputnik Moldova
Abonare
Șeful direcției de creditare nebancară din carul Comisiei Nationale a Pieței Financiare, Alina Cebotariov, a vorbit în studioul radio Sputnik Moldova despre avantajele și dezavantajele organizațiilor de creditare nebancară în Moldova, în contextul în care tot mai mulți cetățeni apelează la serviciile acestor companii.
De ce lumea recurge la creditarea nebancară, chiar dacă dobânzile sunt astronomice.

Reprezentantul CNPF a declarat că, potrivit legislației, organizațiile de microfinanțare, care acum se reorganizează în organizații de creditare nebancară, sunt obligate să indice, în contractele pe care consumatorii le semnează, așa numita dobândă anuală efectivă. Ea include nu doar o dobândă nominală, dar și orice alte costuri sau comisioane care eventual pot fi încasate de către o companie din domeniul respectiv. Există o formulă unică pentru calcularea acestei dobânzi anuale efective și ea este comparabilă cu cea din sectorul bancar.

Alina Cebotariov  s-a referit și la informarea clienților în condițiile în care ei își asumă niște angajamente de a întoarce niște bani.

’’Clienții ar trebui să fie atenți pentru a compara dobânzile care există pe piață, pentru că concurența în țară pe acest segment este foarte mare. În prezent, dobânzile în sectorul nebancar sunt de 4-5 ori mai mari decât la bănci. Dobânzile variază de la cifre relativ acceptabile, de 12% sau 18%, până la cifre împovărătoare.

Funcționarul din cadrul CNPF a mai spus că această tendință se explică prin faptul că în sectorul de creditare nebancară creditele sunt mai scumpe.

’’Companiile recreditează resursele, adică iau bani de la un creditor și adaugă o marjă, de aceea și sunt mai scumpe creditele. La bănci este mai complicat de accesat un credit pentru că  banca riscă cu banii oamenilor, acolo accesarea unui credit durează, pe când  în situația unei companii din sectorul nebancar se riscă cu banii proprii sau ai unor creditori și din acest considerent dobânzile aici sunt mai mari, pentru că riscurile sunt mari,’’ a precizat Alina Cebotariov.

Potrivit experţilor, moldovenii apelează la companiile de microfinanțare din două motive. În comparaţie cu băncile, companiile de microfinanțare au cerinţe mai mici faţă de client şi sunt mai operative în acordarea împrumuturilor. Zona balcanică a Europei a înregistrat cea mai mare creștere în domeniul microcreditelor, urmată de alte zone cu țări în curs de dezvoltare. În Occident, acestea sunt privite mai mult ca instrumente sociale. De asemenea, în majoritatea statelor UE se practică plafonarea ratei dobânzilor în acest domeniu. Experții spun că ar fi bine ca această practică să fie implementată și în Moldova. În anul 2018 organizațiile de microfinanțare au acordat credite în valoare totală de peste 6,3 miliarde de lei. Potrivit informațiilor prezentate de Comisia Națională a Pieței Fianciare pe piața nebancară activează aproximativ  180 de instituții care acordă credite.

Autor: Eduard Maciac

Fluxul de știri
0